Arhiva oznaka za: Concours Mondial de Bruxelles – Rosé Wines Session

Počelo ocjenjivanje rosé vina Concours Mondial de Bruxelles

U Hotelu Amphora u Splitu svečano otvoreno trodnevno prestižno svjetsko ocjenjivanje vina Concours Mondial de Bruxelles – rosé wines session, na kojem sudjeluje 57 ocjenjivača sa svih strana svijeta a kušat će više od 1200 uzoraka vina iz cijelog svijeta, od čega 33 iz Hrvatske.

Na otvorenju natjecanja prisutne članove organizacije i mnogobrojne ocjenjivače prigodno je pozdravio direktor natjecanja Thomas Costenoble. Osim njega dobrodošlicu gostima poželjeli su Stipe Čogelja, zamjenik župana Splitsko-dalmatinske županije, te Monika Prović menadžerica Udruženja Vino Dalmacije koje je ujedno i domaćin ovom natjecanju.

Monika Prović

Poseban gost ove godine u Splitu je i g. Quentin Havaux, CEO kompanije Vinopres, vlasnika natjecanja. “Ministarstvo poljoprivrede posebno je ponosno na hrvatsko vinogradarstvo, ali i na ovakav vid promocije Hrvatske kao destinacije. Želim vam svima ugodan boravak u našoj prekrasnoj zemlji i uspješno ocjenjivanje danas i u ostalim nadolazećim danima” na otvorenju je poručila i Sandra Zokić, ravnateljica Uprave za poljoprivredno zemljište, biljnu proizvodnju i tržište.

Uz Decanter i IWC, Concours Mondial de Bruxelles jedno je od najznačajnijih svjetskih ocjenjivanja vina utemeljeno 1994. godine a od 2006. svake godine održava se u drugoj državi. Stoga odabir Dalmacije za domaćina ovom velikom natjecanju još je jedna potvrda kvalitete i značaja Dalmacije u proizvodnji rose vina

Domaćini žele istaknuti kako gostovanje prestižnog natjecanja poput Concours Mondial de Bruxelles-a doprinosi razvoju hrvatske enologije, koja je iz godine u godinu sve kvalitetnija i prepoznata među vinskim stručnjacima. A s obzirom da će ocjenjivači iz cijelog svijeta kroz tri dana natjecanja posjetiti i upoznati Dalmaciju kao vinsku regiju, zasigurno će postati i novi ambasadori, ne samo Dalmacije i dalmatinskih vina nego i cijele hrvatske vinske scene.

Pred pristiglim ocjenjivačima uzbudljivih je tri dana ocjenjivanja ružičastih vina, a tijekom i nakon samog natjecanja, suci i prateći novinari posjetit će brojna dalmatinska vinogorja i sve četiri dalmatinske županije, dok će grupa najutjecajnijih novinara i somelijera sudjelovati na posebnom trodnevnom putu Vino Dalmacije & Croatia Full Of Life na Hvaru, Pelješcu, Komarni i Dubrovniku.

 

Foto: Ante Gusić

 

Split domaćin najvećem natjecanju rosé vina na svijetu

Najveće specijalizirano natjecanje za rosé vina na svijetu, naziva Concours Mondial de Bruxelles – Rosé Wines Session održava se u Splitu od 20. do 22. ožujka.

Kvalitetna rosé vina Dalmacije

Udruženje Vino Dalmacije organizator je još jedne važne vinske manifestacije te domaćin značajnom broju osoba iz vinskog svijeta. Radi se od 57 internacionalnih vinskih sudaca koji u Split pristižu sa svih strana svijeta, od SAD-a, preko brojnih zemalja Europe, pa sve do Australije. U Dalmaciji će imati priliku odabrati najbolja rosé vina između skoro 1200 uzoraka pristiglih iz cijelog svijeta, a među kojima se nalaze i brojni uzorci iz Hrvatske. Osim toga, ove godine zabilježen je rekordan broja prijavljenih uzoraka!

Dalmacija kao domaćin ovom prestižnom natjecanju nije odabrana slučajno, štoviše, bila je i logičan izbor s obzirom da je Dalmacija kao vinska regija najznačajniji proizvođač ružičastih vina u Hrvatskoj te se ističe po količini i kvaliteti rosé vina.

Ocjenjivanja i studijska putovanja

Trodnevno ocjenjivanje održati će se u Hotelu Amphora, a tijekom natjecanja i nakon natjecanja, suci i prateći novinari posjećuju brojna dalmatinska vinogorja te obilaze sve četiri dalmatinske županije, a grupa najutjecajnijih novinara i somelijera ide na trodnevni put Vino Dalmacije & Croatia Full Of Life, Wine Press Trip na Hvar, Pelješac te u Komarnu i Dubrovnik. Tako će strani gosti moći upoznati i svoje matične zemlje s potencijalima dalmatinskih vina te ljepotama Dalmacije. Na taj se način Udruženje Vino Dalmacije pobrinulo da glas o dalmatinskim vinima proširi i do stranih tržišta i ljubitelja vina.

Concours Mondial de Bruxelles jedno je od 3 najznačajnija svjetska ocjenjivanja vina utemeljeno 1994. godine a od 2006. svake godine održava se u drugoj državi. Podijeljen je u 4 različite sesije tako da se svaka vrsta vina može profesionalno ocjenjivati ​​ovisno o njihovim specifičnim karakteristikama.

9. i 10. ožujka održava se Festival Vino Dalmacije 2024.

Festival Vino Dalmacije, godišnja smotra vinara iz cijele Dalmacije, u organizaciji središnjeg regionalnog Udruženja Vino Dalmacije, ponovno se i ove godine održava u istom terminu i na istom mjestu kao i lani. U prostoru hotela Le Méridien Lav, Grljevačka 2a, u Podstrani kod Splita, u subotu i nedjelju, 09. i 10. ožujka 2023. u periodu od 13h do 19h.

 Festival Vino Dalmacije aktualan je i najpotpuniji pregled trenutne dalmatinske vinske produkcije, jer su zastupljene vinarije iz svih dijelova Dalmacije, od okolice Zadra na sjeveru do Konavala na krajnjem jugu. Dodatni sadržaj Festivala ove godine je gostovanje vinara iz Hercegovine, pa se osim uvida u aktualnosti dalmatinskih vina može saznati i kakva je trenutna situacija s hercegovačkim vinima.

Festival je organiziran kao promenadno kušanje, na način da posjetitelji mogu šećući obilaziti stolove s izlagačkim mjestima, degustirati vina i direktno od proizvođača saznati detalje o kušanom vinu; svojstva, cijenu, količine i sve druge potrebne informacije.

Ukupno izlaže oko 70 vinarija s područja cijele Dalmacije i Hercegovine. Na festivalu će se predstaviti brojna nova vina, pripremljena za puštanje na tržište neposredno uoči ili nakon festivala, neka od njih će biti iz 2023. godišta, a druga iz prethodnog ili još starijih godišta. Na taj će način brojni ugostitelji i trgovci, koji se na festivalu očekuju u značajnom broju, svoje vinske liste moći dopuniti novitetima. Poslovnim posjetiteljima koji su primili pozivnicu festivala ili izlagača je ulaz besplatan, a za građanstvo se naplaćuje ulaznica u iznosu od 25 Eura. Parking je besplatan tijekom oba dana.

Lista izlagača na ovogodišnjem Festivalu Vino Dalmacije dostupna je na poveznici: https://vinodalmacije.com/izlagaci/

U okviru festivala Vino Dalmacije održava se i niz edukativnih vinskih radionica s vođenim kušanjem vina od strane renomiranih vinskih znalaca. Sve teme radionica su vezane uz dalmatinska vina kako bi se posjetiteljima približila kvaliteta dalmatinskih vina i potencijali ključnih dalmatinskih vinskih sorti. Prijave na radionice su dostupne na poveznici:  https://grandtasting-vinart.com/ulaznice-i-proizvodi/?b_product_cat%5B0%5D=36

Concours Mondial de Bruxelles – Rosé Wines Session

Ove godine Udruženje Vino Dalmacije organizator je još jednog važnog događanja. Domaćin je najvećem specijaliziranom natjecanju za rose vina na svijetu, naziva Concours Mondial de Bruxelles – Rosé Wines Session.

Tako je Split, samo 10 dana nakon završetka festivala, od 20. do 22. ožujka ponovno domaćin važnoj vinskoj manifestaciji i značajnom broju osoba iz vinskog svijeta. Radi se o 60 internacionalnih vinskih sudaca koji u Split pristižu sa svih strana svijeta, od SAD-a, preko brojnih zemalja Europe, pa sve do Australije. U Dalmaciji će imati priliku odabrati najbolja rosé vina između skoro 1200 uzoraka pristiglih iz cijelog svijeta, a među kojima će se naći i uzorci iz Hrvatske. Tijekom natjecanja i nakon natjecanja, suci i prateći novinari posjećuju brojna dalmatinska vinogorja i na taj način upoznaju matične zemlje s potencijalima dalmatinskih vina. Na taj se način Udruženje Vino Dalmacije pobrinulo da glas o dalmatinskim vinima proširi i do stranih tržišta i ljubitelja vina.

Program radionica Festivala Vino Dalmacije 2024:

 

09.03. Subota

Dalmatinski chardonnay i njegove kupaže (hommage Miljenku Grgiću) – u 15h

Predavač: Vedran Cota

Plavac mali, babić i tribidrag (crljenak) – u 16h

Predavačica: Ana Mucalo

Klasični rosé i ostala elegantna obojena vina Dalmacije – u 17h

Predavačica: Manuela Plohl

Odležani pošip – dalmatinski adut za visoku gastronomiju – u 18h

Predavač: Ivan Bratinčević

 

10.03. Nedjelja

Plavac mali vs Amarone vs Chateauneuf du Pape – u 15h

Predavač: Saša Špiranec

Renesansa debita, bogdanuše, kujundžuše i zlatarice – u 16h

Predavač: Ana Bitanga

Vinska interancionala u Dalmaciji – syrah, merlot i cabernet sauvignon – u 17h

Predavač: Manuela Plohl

Prošek i sir – novi uzlet desertnog vina s tisućljetnom tradicijom – u 18h

Predavač: Kruno Filipović