Čarobna Voda Malih Divova

Dok se svijetom nižu alarmantne projekcije o naglom smanjenju količine pitke vode (do 2040. godine bi se ta količina mogla prepoloviti!), šibenski kraj njome obiluje. Obilje vodenih resursa Šibensko-kninske županije bilo je i predmet brojnih istraživanja kvalitete, snage vode i krškog reljefa. Danas, upravo voda, u kombinaciji s morem, čini ovu županiju posebno privlačnom destinacijom za posjetitelje koji cijene očuvanu prirodu, autohtoni ambijent i lokalni karakter.

Županija od ove godine donosi konkretne korake kako održivi turizam spojiti s lokalnom zajednicom za zajedničko promicanje zaštite prirodnih resursa. Inicijativom Voda Malih Divova, koja je predstavljena na Svjetski dan vode, promiče se korištenje višekratnih boca za vodu, ponudu pitke vode gostima od strane lokalnih ugostitelja, te javno dostupnu pitku vodu. Ovom inicijativom Turistička zajednica Šibensko-kninske županije predvodi pokret mijenjanja navika koje su nužne za očuvanje prirodnih resursa, smanjenje otpada te promicanje vrijednosti regije koja je dom Malih Divova.

Zašto Voda Malih Divova?

Kroz 80. godine prošlog stoljeća u županiji se zabilježio neobičan fenomen. Naime, u šibenskoj bolnici je tada skoro svako 4. rođeno dijete – makrosomno (teže od 4 kg pri rođenju).  To šibenske bebe svrstava među najveće bebe ne samo u državi, u Europi, nego su čak druge najveće u svijetu, odmah iza potomaka indijanskog plemena Cherokee.

Upravo zbog ovih interesantnih podataka, 90-ih godina u šibenskoj je bolnici započelo  istraživanje makrosomne djece. Na inicijativu profesora Frane Mikulandre, tadašnji ministar znanosti Flego pokreće znanstveno-istraživačku jedinicu i naučnu knjižnicu, a tim pedijatara predvođen profesorom Mikulandrom, uključujući docenta Eugena Stoinija i doktoricu Milu Periša se udružuje da bi započeo istraživanje ove pojave.


Nažalost, smrću profesora Mikulandre znanstveno-istraživačka jedinica se rasformirala, a rezultati istraživanja su pali u zaborav. Sve do danas, kada podaci ponovno izlaze na svjetlo dana čineći okosnicu novog projekta Turističke zajednice Šibensko-kninske.
Naime, zaključci spomenutog istraživanja su pokazali da osim drugih faktora poput povoljnog socio-ekonomskog statusa, bitnu ulogu imaju i utjecaji okoline poput velikog broja sunčanih sati, zdrave ishrane te kvalitetne vode.

Voda dinarskog krša

Voda koja se pije u Dalmaciji i koja teče tim krajem je voda koja je padalinama došla na područje planinskih polja iza planine Dinare na bosansko-hercegovačkoj strani granice. Voda koja je pala na ta polja se procjeđuje kroz planinu Dinaru i kao takva obogaćena njenom čarobnom esencijom, hrani životinje, ljude i usjeve. Voda koja je pročišćena u kršu, i obogaćena svim onim dobrim tvarima koje krš ima, zasigurno je jedna od najkvalitetnijih na svijetu.


Stasiti domaćini kroz povijest do danas

Kroz bližu i dalju povijest je također dolazilo do izražaja da je ovaj kraj dom stasitih i kršnih domaćina. Tako su engleski putopisci 19. stoljeća neizostavno izražavali svoje divljenje visinom i krševitošću lokalnog stanovništva. Zbirka putopisa “Tu gdje istok susreće zapad” autora Marinka Šiška iz Skradina, je kompilacija upravo ovakvih zapisa. Nastavno na ove interesantne podatke, jedno nedavno istraživanje provedeno na obali je pokazalo da zaista živimo na Obali divova – naime, dalmatinski (te hercegovački, i crnogorski) 18-godišnjaci su trenutno najviši na svijetu!
Istraživanje također navodi da naš genetski potencijal još uvijek nije u potpunosti ostvaren, za razliku od drugih visokih naroda, što ostavlja mogućnost da postanemo najviši narod na svijetu. Stoga je i sam naziv istraživanja vrlo znakovit: “Obala divova: antropometrijsko istraživanje srednjoškolaca na jadranskoj obali”.

Tina Vickov, Krešimir Šakić i Natalija Krešić

Zaštitnici svoga kraja
Nakon što su otrgnuli ovu priču iz nepravednog zaborava i dali joj dojmljivo ime koje sugerira rast  – Voda Malih Divova, Krešimir Šakić pred Turističkom zajednicom Šibensko-kninske županije, te Tina Vickov i Natalia Krešić, entuzijastice održivog turizma i lokalnih vrijednosti, odlučili su povezati lokalne ugostitelje u mrežu refill stanica – punionica vode. Time su omogućili da ova posebna priča zaživi i u stvarnosti, na terenu.
Kroz mrežu ugostitelja koji su se ujedinili u ovoj promjeni i time postali službenim Zaštitnicima vode svoga kraja,  gostima će se za stolom nuditi pitka voda te nadopunjavati njihove višekratne boce svima koji to zatraže.


Lider primjene održivosti na terenu
Ova je inicijativa također primjer kako se može na konkretan i zanimljiv način približiti problematika naših zajedničkih aktualnih ekoloških problema koji zahtijevaju konkretne poteze podizanja svijesti i očuvanja resursa za nadolazeće generacije Malih Divova.

Projekt Turističke zajednice ostvaruje potencijal da Šibensko-kninska županija od samozatajne destinacije koja sustavno radi na podizanju kvalitete i raznolikosti svoje turističke ponude i postaje lider u primjeni načela održivog turizma.

Životu možemo nazdraviti i vodom!
Od danas neka to bude Voda Malih Divova!

 

Foto: TZ Šibensko-kninske županije, Ivo Biočina