Broadway – novo mjesto za izlaske u Rijeci

U riječkom Art-kvartu, gdje se nalaze brojne kulturno-umjetničke ustanove poput MMSU-a, Muzeja grad Rijeke, Dječje kuće te Art-kina, nastalom na prostoru bivšeg industrijskog kompleksa kojeg Riječani od milja zovu Benčić, odnedavno se nalazi i novootvoreni Broadway bar.

Vlasnici Nora i Marin Gračanin uređenje su prostora povjerili Ivi Piglić iz IPL ART Rijeka, tvrtke koja je ove godine postavila izložbu Dalia u Opatiji. Kroz interijer se povezuju teme kazališnih scena na Broadwayu koje objedinjuje logo – maska, asocijacija na jednu od najpoznatijih predstava „Fantom iz opere“.

Posebna atrakcija bara je matcha latte, napitak napravljen od matcha praha (oblik zelenog čaja u prahu) koji nastaje od samljevenih listova zelenog čaja, stoga je puno jači od uobičajenog. Osim što je vrlo ukusan, njegova priprema je prava atrakcija, pa mnog i nakon naručivanja ovog napitka u Broadwayu ostaju uz šank, promatrajući postupak: prah se stavlja u šalicu i dodaje par kapi hladne vode. Miješanjem pjenjačom od bambusa stvara se guta pasta koja se prelijeva s vrućom vodom (između 60 i 70°C, inače će napitak biti gorak i uništit će se svi aktivni sastojci). Uz stalno energično miješanje pjenjačom iz paste nastaje gusta pjena, a na kraju se dodaje toplo ili hladno mlijeko koje mora biti biljno: rižino, sojino, bademovo, kokosovo ili zobeno. Matcha latte se može zasladiti medom ili agavinim sirupom.

Dakako, ljubitelji ispijanja kave je mogu naručiti u svim mogućim varijantama, a u baru, u visokim šalicama rade i aromatiziranu kavu posipanu veganskim kolačićima. U noćnim satima, uz ugodne melodije gostujućih glazbenika, vina – uglavnom domaćih vinarija, mogu se kušati na čaše uz ukusne grickalice.

Foto Nikola Zoko