Arhiva oznaka za: Vinarija Papak

Održan je En Primeur – prvo kušanje mladih vina, s naglaskom na graševinu

Na prvom ovogodišnjem En primeuru zablistala je graševina, najznačajnija vinska sorta u Hrvatskoj, koja u zadnjem desetljeću privlači sve veću pažnju, kako domaćih vinskih znalaca, tako i iskusnih vinskih kritičara diljem svijeta.

U organizaciji Graševine Croatice, u hotelu Esplanade vinari iz Slavonije, Baranje i Srijema predstavili su svoje novitete, a najviše pažnje su privukle mlade graševine iz berbe 2023. Manifestaciju je otvorio Tugomir Majdak, državni tajnik Ministarstva poljoprivrede RH, Josip Pavić, predsjednik udruge Graševina Croatica, te Dragan Kovačević iz HGK.

Josip Pavić, Tugomir Majdak i Dragan Kovačević

Prvi dojmovi

Iako dio predstavljenih uzoraka nije još izbistren (jer graševine najviše kvalitete i cjenovnog ranga još trebaju sazrijevati u podrumu barem dva do tri mjeseca), prvi dojmovi posjetitelja su izvrsni. Kao i svake godine, Esplanade se pokazala sjajnim mjestom za prvi veliki godišnji vinski susret u Zagrebu na koji su došli profesionalci i ljubitelji vina, posebno graševine iz cijele Hrvatske jer je cilj premijernog kušanja (En Primeur) predstaviti raznolikost graševine i njenu povezanost s mikrolokacijama s kojih dolazi te pokazati potencijale berbe koja se upravo priprema za tržište kako bi ugostitelji, ali i šira vinska publika mogli znati što ih očekuje u punoj zrelosti vina.

Vlado Krauthaker

Četiri stotine predstavljenih uzoraka

Tomislav Panenić, direktor udruge Graševina Croatica, iznimno je zadovoljan interesom javnosti za graševinu koja sve više osvaja i mladu publiku. „Vinari Slavonije i hrvatskog Podunavlja pokazali su danas vina koja će siguran sam doći na brojne vinske karte ove godine. Gotovo 400 predstavljenih uzoraka vina najviše kvalitete, koje se danas moglo kušati, pokazuje kakva se vinska sila polako, ali sigurno izgrađuje na istoku Hrvatske. Posebno nas veseli sve veći broj mlađe vinske publike na vinskim događajima što će sigurno doprinijeti razvoju kulture stola i visoke gastronomije u Hrvatskoj.“

Maja Perak

Na manifestaciji predstavile su se vinarije: Antunović, Apolitico, Belje, Buhač, Consul Winery, Erdutski vinogradi, Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek, Galić, Graševina Croatica x2, Iločki podrumi, Jakob, Jakovac, Kolar, Krauthaker, Kutjevo, Markota, Mitrović, Orahovica, Papak, Pavlomir, Perak, Royal Hill Estate, Soldo, Sontacchi, Svijetli dvori, Škoro, Vinum Academicum i Zlatno Brdo.

Kvaliteta vina iznad svih očekivanja

Za brojne posjetitelje ovo je bio jedan od najočekivanijih En Primeura jer je godina iza nas prema ocjenama iskusnih vinogradara i vinara bila jedna od najizazovnijih u posljednjih deset godina. Bez obzira na klimatske promjene, vremenske nepogode i sve ono što je zadesilo vinare, od Feričanaca i Orahovice, preko Kutjeva i Baranje sve do Srijema, iskustvo i predanost radu u vinogradu i podrumu još jednom je urodila vinima koja su iznad svih očekivanja. Profesionalci, stručna javnost i vinska publika na En Primeuru su pronašli svoje ovogodišnje favorite među brojnim etiketama iznimnih graševina.

Zanimljiva radionica

Vrlo zanimljiva je bila i radionica sommeliera Darka Lugarića – Single & Blends Reds – Sommelier’s Choice, na kojoj su predstavljena crvena vina istoka Hrvatske. Naime, što se tiče bijelih vina, uvjerili smo se i na ovogodišnjem En Primeru, na spomen graševine odmah se budi asocijacija na Slavoniju, Baranju i Srijem. A, što je s crnim vinima?

Darko Lugarić

Globalnog zagrijavanja svi smo počeli biti svjesni. Dakako i njegovih negativnih učinaka na Zemlju. Ali, vinari su iskusili da na hrvatskom istoku nastaju sve povoljniji uvjeti za uzgoj crnih sorti, što treba svakako iskoristiti. A, zaključak radionice bi se mogao sažeti pitanjem, koje će možda dati dobru ideju vrijednim vinarima i udrugama: zašto se ne bi napravila neka zajednička kupaža crvenih sorti koja bi predstavljala ovaj dio Hrvatske?

Vodič kroz vinoteke: „Vinske zvijezde“ preporučuju najbolje blagdansko vino

Bliže se blagdani, dani kada se peku kolači, a jelovnik se pomno sastavlja da bi se zadivilo ukućane i goste. Pa, uz planirana jela treba poslužiti i dobro vino, stoga donosimo rezultate ocjenjivanja komisije Vinskih zvijezda. Jer, kada stručnjaci neko nekom vinu dodijele visoke bodove, dobar je to vodič za kupnju bez propitkivanja.

Najbolje ocijenjeno blagdansko vino 6. ovogodišnjeg ocjenjivanja Vinskih zvijezda jest vrhunsko desertno vino Šibenski Jakov 2019. Vinoplod-vinarija Šibenik. Tako su odlučili ocjenjivači „naslijepo“ na nedavnom ocjenjivanju u zagrebačkom Michelin restoranu Noel, između 23 pristigla uzorka – 19 pjenušavih i 4 mirna vina.

Komisija je brojila 5 članova:  Zvjezdana Marković, certificirana kušačica i profesorica na Agronomskom fakultetu u Zagrebu (Zavod za vinarstvo i  vinogradarstvo),  dipl.ing agr. Saša Zec, enolog, Toni Arbunić, glavni sommelier Noela, Matea Vojinović,  studentica diplomskog studija Vinogradarstvo i vinarstvo Agronomskog fakulteta, te profesorica Marija Vukelić, voditeljica projekta i predsjednica komisije. Vina je točio mladi sommelier Noela Vito Crnković.

Pobjedničko vino dobilo je čak 95 boda, proglašeno je šampionom ocjenjivanja te je time osvojilo zlatno priznanje s „pet zvjezdica“. Opisano je  kao mirisno, fino, slasno i sočno s aromama suhih  smokava, marelica i meda. Na okusu je puno, kompleksno i trajno. Uz njega se preporučuju sitni blagdanski kolači, kuglofi, medenjaci, torte s bijelom čokoladom ali i – gusja jetra!

Drugo mjesto dijele pjenušavi moslavački Glamour Rosé Extra brut 2017. vinarije  Miklaužić (94,8 boda) i Korlatov Merlot Boutique 2019. (94,8).

Na trećem je mjestu iločki Traminac IBPB vinarije Papak, 2017. (94,4).

U nastavku su ukupni rezultati prema broju zvjezdica i pravilima projekta Vinske zvijezde

Pet zvjezdica – veliko zlato  (95-98,5):

Šibenski Jakov, desertno, 2019., Vinoplod-vinarija Šibenik (95); Merlot Boutique 2019. Korlat  (94,8) Glamour Rosé Extra brut 2017. Miklaužić (94,8)

Najbolja desertna vina

Četiri zvjezdice – zlato (90-94,5 bodova):   

Desertna: Traminac IBPB 2017. Vina Papak-Ilok; Traminac Primus 2018. Bolfan;

Najbolja ružičasta pjenušava vina

Ružičasta pjenušava: Bregh Rosé Brut Petrač, Ružica Vinodola Brut Pavlomir, Viška bonda brut Vislander; La Pien brut Gregorić, Lilith extra brut Degrassi, La vie en Rosé brut Degrassi, Radosh Rosé Vina Papak Ilok

Najbolja bijela pjenušava vina

Bijela pjenušava: Baronial brut vina Vuglec; Meandar brut Erdutski vinogradi, Komiška bonda brut Vislander; Trdenić Brut; Organic Muscat demi sec Kopjar, Jasminka demi sec, Vuglec&Bodren, By the Way doux, Bodren.

Tri zvjezdice – srebro (85 – 89,5 bodova):

Klassik Brut Kašner; Memoria Brut Nature, Enosophia

 

Foto: Julio Frangen i Sunčana Barušić

4. Srijemski Pjenušavi doručak u kušaonici Vina Papak

U nedjelju, 12.studenog 2023. u kušaonici Vina Papak Ilok, na najistočnijem vinogradarskom položaju Radoš, održat će se 4. Srijemski pjenušavi doručak u vinogradu. Posebna svečanost ove godine je upriličena u organizaciji TZ Vukovarsko-srijemske županije i Salona pjenušavih vina Zagreb, a program je bogat i raznovrstan budući da je i prigoda posebna – na ovogodišnjem doručku obilježit će se i Dan županije.

Organizatori su prijašnje ljetne varijante pjenušavog doručka sa suncokretima u prvom planu zamijenili osunčanim toplim bojama jeseni, a prigodno se dan prije slavi i Sv. Martin, praznik mladih vina, stoga će cijeli iločki vikend biti u vinskim nijansama.

Nedjeljni program započinje prijepodnevnim kušanjem pjenušaca s bogatim srijemskim doručkom (11-12,30h), uz glazbu Tria Petre Marković i vođeno slikanje na radionici Feel good & paint. Isti dan u 14 sati slijedi “En primeur Srijem”, predstavljanje mladih vina ili novih berbi na tržištu, vinarija sudionica događaja.

 

Foto: Julio Frangen

 

Glazba iz dekantera: Vina Papak i najveći hitovi Eurosonga

Doznavši da će Mama ŠČ zastupati Hrvatsku na natjecanju za Pjesmu Eurovizije neki su ostali zatečeni, a potom je kod većine, kada se održavalo natjecanje, proradio patriotizam. Sada je ostalo samo ŠČ. Tko može ponoviti melodiju pjesme, ili barem refren… No, o ukusima se ne raspravlja.

Ali, bilo je pjesama koje su samo sudjelovale ili i pobjeđivale na ovom natjecanju, a čije se melodije i danas pjevuše, postoje mnogobrojne obrade, a u ono su doba postale i hitovi. Upravo nas je na tu doba podsjetio Kornelije Hečimović kada je na manifestaciji Glazba iz dekantera koja se održala u diWine Baru vlasnice Irene Lučić, uz odabrana vina vinarije Papak iz Iloka, puštao hitove Eurosonga.

Obiteljska vinarija Vina Papak, osnovana je 2014. godine kada je Mladen Papak, u ono doba zaposlen kao enolog i direktor u Iločkim podrumima, odlučio svoje znanje iskoristiti na svojoj zemlji, odnosno vlastitim vinogradima i podrumu. Danas obitelj posjeduje 13 hektara vlastitih vinograda u Iloku na položaju Radoš ili Radoško brdo, koji je ujedno i najistočniji vinorodni položaj, kako u Iloku, tako i u Hrvatskoj, a 5 hektara imaju u zakupu na položaju Principovac.

Irena Lučić i Mladen Papak

„Položaj Radoš se zapravo nalazi na obroncima Fruške gore koji sa svojim dugačkim platoima ili zaravnima padaju prema Dunavu. Južne su i jugozapadne ekspozicije, tako da su cijelog dana osunčani pa vinova loza može iskoristiti sav svoj potencijal, što je preduvjet za pravljenje vrhunskih vina“, kazao je na početku večeri Mladen Papak koji se teškom mukom odlučio koja će vina donijeti na kušanje u diWine bar, jer u vinogradima uzgajaju graševinu, kao dominantnu sortu, traminac, kao najpoznatiju sortu Iloka, rajnski rizling i chardonnay, dok od crnih sorti u nasadima raste cabernet sauvignon i cabernet franc. Na spomenutih dodatnih 5 hektara njeguju frankovku.

Začula se prva skladba Hold Me Now, s kojom je, zastupajući Irsku, 1987. godine pobijedio Johnny Logan, a u čašama se našao Papak Rosé pjenušac (2014.) od sorte cabernet franc. „To je prvo vino koje sam napravio u vlastitoj vinariji iz jednog razloga: bila je to do sada najgora godina, što se tiče uzgoja grožđa, pa smo cabernet franc obrali ranije, prije „potopa“. Ovo je devet godina star pjenušac koji je pet godina stajao na kvascima“ objasnio je Mladen Papak, a mi smo uživali u spoju dobrog pjenušca i poznate nam skladbe.

Mladen Papak i Kornelije Hečimović

„Graševina je najzastupljenija sorta u Hrvatskoj, a najbolje rezultate daje u Slavoniji, Baranji i Srijemu (Ilok je u Srijemu), iako raste i na drugim položajima, ne samo u Hrvatskoj. Ipak, naši su vinari, pogotovo u mom kraju, toliko radili s njom i dokazali da se od te sorte mogu raditi i pjenušci, ozbiljnija vina, predikati, te da može i odležavati, da bismo je kao sortu mogli svojatati, makar do sada nije sa sigurnošću dokazano njeno porijeklo“, naglasio je Mladen Papak, dok se u čaše točila Papak Graševina Radosh (2021.) uz koju su bili posluženi Bruschetti s namazom od čvaraka, a prostoriju su ispunili taktovi najpoznatije skladbe s Eurosonga: Waterloo, grupe ABBA.

Bruschetti s namazom od čvaraka

„Sorta chardonnay se uglavnom koristi za proizvodnju pjenušaca, a ja sam odlučio od nje napraviti mirno vino. Charonnay je rastao također na položaju Radoš, ali stilistika vina potpuno je drukčija od graševine koju smo natočili prije. U ovom se osjeti puno kremoznosti, miris mu je vrlo intenzivan – osjeća se mango i banana, a na okus ima i maslačnosti i ovakvo vino ima velikog potencijala za odležavanje“ objasnio je Mladen Papak dok se u čaše točio njegov Chardonnay Radosh (2022.). Na stolove je stigla (u čašama) Kocka palente s mladim lukom, uz umak od vrhnja, bučine sjemenke i prženi pršut, a iz zvučnika su se začuli prvi taktovi skladbe Making Your Mind Up s kojom je britanska grupa Bucks Fizz, 1981. godine osvojila prvo mjesto na Euroviziji.

Chardonnay Radosh (2022.) i Kocka od palente s mladim lukom uz umak od vrhnja, bučine sjemenke i prženi pršut

„Rajnski rizling je sorta koja je u Hrvatskoj nedovoljno poznata, odnosno nedovoljno afirmirana, ja bih čak rekao da je neopravdano zapostavljena. Ona je puno zahtjevnija od ostalih sorata, kako u vinogradu, tako i kasnije u podrumu i da bi se dobila vrhunska kvaliteta vina, treba se poznavati njene osnovne karakteristike, mora se s njom naprosto baviti da bi dala najbolje, a može dati jako puno. Osnovna karakteristika ove sorte su visoke kiseline koje vinu daju svježinu, ali ako se vino ne radi dobro, one mogu postati pregrube, a vino loše. Ovo koje ćete kušati, Rajnski rizling Radosh (2021.), pitko je i užitno jer u njemu su izbalansirane kiseline i slador, a budući da ima više od godinu dana, već se osjete i note petroleja. Netko ih voli, neki ne, a dobro je znati, što je Rajnski rizling stariji, te su note izraženije“, predstavio je svoje vino Mladen Papak, a Kornelije Hečimovć je započeo priču i o našim predstavnicima na Pjesmi Eurovizije. Neki su pali u zaborav,  ali Danijel Popović i njegova Đuli sigurno nisu. 1983. godine osvojio je 4. mjesto za Jugoslaviju. A, uz Rajnski rizling Radosh (2021.) odlično je prijala Pašteta od tune i heljdin kruh sa smokvom i orasima.

Pašteta od tune i heljdin kruh sa smokvom i orasima

Za razliku od nas, Austrijanci su od nje napravili veliki brend i Blaufränkisch je cijenjena i omiljena sorta. Na žalost, kod nas je frankovka zapostavljena, iako imamo idealne uvjete za njen uzgoj. Razlog tome je filozofija koja se u vinarstvu vodila za vrijeme Jugoslavije. Tada je bila bitna količina, a ne kvaliteta vina. I danas neki vinari iskorištavaju njenu „manu“ da previše rodi, pa na tržište puštaju vina koja uglavnom ne valjaju. Ako se s njom radi pravilno, daje odlična, pitka, mekana vina kakvo je ovo koje sam vam danas donio na kušanje“, kazao je Mladen Papak dok se u čaše točila njegova Frankovka Papak (2018.) i dodao da je 4 godine odležavala u bocama. „Jer, samo ako se reducira prinos i strpljivo čeka da dozrije, dobiva se vrhunsko vino na koje sam ponosan“ pridodao je Papak. Uz njegovu Fankovku bili su posluženi Slavonski ražnjići s kobasicom od crne svinje, pršutom, šunkom, sirom i ukiseljenom lućicom.

Slavonski ražnjići s kobasicom od crne svinje, pršutom, šunkom, sirom i ukiseljenom lućicom

Desert na kraju i to u čašama. Naime, osim mirnih bijelih i crnih vina te pjenušaca, u ponudi vinarije Papak nalaze se i kraljevi okusa – vina iz izbornih berba prosušenih bobica i vina ledenih berbi. U diWine Baru kušali smo Traminac Papak IBPB (2018.) i guštali u mirisu, okusu uz zvukove skladbe Volare (Nel Blu dipinto Di Blu), koja je 1958. godine osvojila treće mjesto, a kasnije doživjela i preživjela mnogobrojne obrade, od kojih su najpopularnije od Gipsy Kingsa i Davida Bowiea. Te davne godine, pred publikom ju je otpjevao Domenico Modugno.

Mladen Papak

Tekst: Sunčana Barušić

Foto: Sunčana Barušić i Daniela Mirošević