Arhiva oznaka za: Orebić

Festival peljeških kapetana najbolja je uvertira u ljeto!

Gotovo nema kuće u Orebiću koja nije dala jednog kapetana, bogata je pomorska tradicija ove pelješke općine, stoga ne čudi da svi jedva čekaju kraj svibnja kad se tradicionalno održava Festival pelješkiih kapetana. Savršena uvertira za ljeto i festivalsku sezonu poluotoka poznatog po vrhunskim plavcima i prekrasnim plažama.

Dolaskom kapetana, 21. svibnja, od 18.45 sati, na obnovljeni Trg Mimbelli u Orebiću počinje ovaj festival šušura, dobre zabave, običaja i tradicije. Njegov grand finale bit će 7. lipnja koncertom klape Intrade na Trgu peliških jedara, popularnoj Lučici, a između, dvadesetak dana atraktivnog programa.

Sjajna zabava očekuje se na Mornarskoj večeri na Trgu Mimbelli 31. svibnja s pelješkom eno-gastro ponudom četrdesetak ugostitelja i vinara. Ova manifestacija u organizaciji Lige protiv raka, Turističke zajednice Orebić i Udruge Plavac mali Pelješac, humanitarnog je karaktera, sredstva će se i ove godine prikupljati za rad Lige protiv raka.

Ljubitelji tradicije i folklora neće propustiti nastup Folklorne skupine Poloneza 29. svibnja od 19.30 sati, a kako je to bilo nekad i kakva sve povijesna blaga krije Orebić, otkrit će vođene ture od 19 sati “Škafetin po škafetin”, koje su na programu 27. svibnja i 3. lipnja.

Ako niste znali Orebić ove godine slavi 120 godina turizma, a nekada je bio pomorsko središte Mediterana, uz Pirej i Hamburg jedini grad kojeg su brodovi pozdravljali sirenama. Mještani bi im odzdravljali mašući plahtama s obale, zvonjavom zvona s Franjevačkog samostana Gospe od Anđela i pucanjem topa s današnje zgrade Pomorskog muzeja u Orebiću. Na vrhuncu slave područje Pelješke rivijere brojilo je više od dvije tisuće pomoraca i 250 kapetana pa je Festival prigoda da otputujete kroz vrijeme i ujedno proslavite veliku obljetnicu turizma ove pelješke općine.

„I ove godine na festivalu sudjeluje veliki broj ugostitelja, vinara i školjkara s čitavog Pelješca, koji će ponovo nuditi najbolje od tradicionalnih peljeških jela po popularnim cijenama, a pelješki vinari osigurat će popust na najmanje jednu etiketu vina. Veseli nas što su pelješki festivali već postali lijepa tradicija na našem poluotoku, jednako atraktivni lokalnom stanovništvu i gostima koji u sve većem broju dolaze k nama na odmor”, rekao je Mladen Đeldum, direktor TZ općine Orebić, koja je uz turističke zajednice općina Ston, Janjina i Trpanj, organizator peljeških festivala.

 

Foto: Skygorilla media, arhiva TZ Orebić – Damir Kovačić,

Općina Orebić slavi 120 godina turizma

Općina Orebić ove godine obilježava veliki jubilej, čak 120 godina turizma, danas uz vinogradarstvo najvažnije gospodarske grane. Iako su dolasci prvih gostiju u pelješko mjesto bogate pomorske tradicije i čarobnih prirodnih ljepota zabilježeni i prije 1904. godiine, ona se uzima kao početak razvoja turizma.

Te je godine, 12. siječnja, osnovano je “Društvo za poljepšavanje i unapređivanje Orebića”. Okupljalo je najuglednije i najviđenije mještane, prvi je predsjednik bio kapetan Lovro Kosović, a svrha mu je bila kontrola prometa stranaca te unapređenje poljoprivrede, kako bi odgovorili na sve veće zahtjeve turizma.

Imaju Postup i Dingač, Svetog Iliju, raj su za surfere

“Bili su istinski vizionari jer smjernice koje je još prije 120 godina postavilo Društvo itekako su aktualne i danas”, kaže Mladen Đeldum, direktor Turističke zajednice općine Orebić koja planira bogat program tijekom čitave godine kako bi se obilježila ovako važna obljetnica.

Festival peljeških kapetana

U pelješko mjesto bogate kapetanske tradicije iz godine u godinu dolazi sve više gostiju, lanjski rezultati općinu Orebić pozicionirali su na drugo mjesto turističke ljestvice u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, odmah iza Dubrovnika.

Uz turističko središte Orebić na području istoimene općine živopisni su Trstenik, Borje, Podobuče i Prapratna, surferima itekako poznati Viganj i Kućište, nautičarima omiljeno Lovište, a u unutrašnjosti ambijentalna mjesta Oskorušno i Kuna. S dva poznata vinogorja Dingačem i Postupom, najvišim pelješkim vrhom Svetim Ilijom i bogatom pomorskom baštinom te prekrasnim plažama, Orebić je jedna od najatraktivnijih dalmatinskih destinacija.

Iz godine u godinu privlači sve više gostiju, a to potvrđuju i impresivne turističke brojke. U 2023. s više od 130 tisuća dolazaka i gotovo milijun noćenja Orebić je zauzeo visoko drugo mjesto u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, odmah iza Dubrovnika.

Savršena prilika da otputujete na jug
“Prirodne ljepote, povijesno nasljeđe, brojni ugostiteljski objekti visoke kategorije, gotovo 12 tisuća komercijalnih ležajeva kao i godine predanog rada na unapređenju ukupne ponude rezultirali su ovakvim uspjehom za koji su zaslužni svi dionici u turizmu. S brojnim aktivnostima koje pripremamo za ovu godinu nastojat ćemo opravdati povjerenje stalnih i očekivanja novih gostiju”, istaknuo je Mladen Đeldum.

Nije li ova okrugla obljetnica dobar povod da ove godine za odmor odaberete Orebić? Ne trebate čekati ljeto. S gotovo 2.600 sunčanih sati sjajan je izbor u bilo koje doba godine.

 

 

 

Foto: TZ općine Orebić, Damir Kovačić, Skygorilla media