Arhiva oznaka za: Nacionalna udruga obiteljskih i malih hotela

Gourmet Authentic – potvrda održivog pristupa i originalnog eno-gastro doživljaja u obiteljskim i malim hotelima

Juha od pomidora, mol kupus, tingul šuta, burek sa slanim inćunima, gulaš s bižima, jaje kuhano na pari i inćun, paradižot… Ovim autentičnim dalmatinskim jelima u hotelu Sveti Križ u Arbaniji na Čiovu završen je ciklus radionica održive gastronomije Nacionalne udruge obiteljskih i malih hotela kao jednog od preduvjeta za stjecanje prestižne oznake Gourmet Authentic.

Više od šezdeset kuhara iz četrdesetak obiteljskih i malih hotela od listopada prošle godine prošlo je kroz pet radionica koje su se uz spomenuti hotel na Čiovu, održavale u poznatom restoranu Pelegrini u Šibeniku te hotelima Bitoraj u Fužinama, Waldinger u Osijeku i San Rocco u Brtonigli. U svakom od objekata kreirao se poseban jelovnik, tipičan za tu lokalnu sredinu pa su polaznici radionice pripremali jela od kiselog kupusa, krumpira i špinata, ječma, heljde i slatkovodne ribe do pure, jaja, ombola, žgvaceta i istarskog pandišpanja.

Lokalne namirnice uz zero waste koncept

Gourmet Authentic novi je brend kojeg je prošle godine za svoje članove osmislila i pokrenula Nacionalna udruga obiteljskih i malih hotela s vrhunskim timom stručnjaka. Da bi se dobila ova ekskluzivna oznaka, vlasnici obiteljskih i malih hotela trebaju zadovoljiti stroge kriterije održive gastronomije kojoj je fokus na lokalnim namirnicama visoke kvalitete.

„Gosti sve više pažnje posvećuju kvaliteti namirnica, traže tipična jela lokalne kuhinje, ekološki su sve osvješteniji i važan im je održiv pristup u hotelima u kojima borave, a jedan od temeljnih motiva dolaska u destinaciju je vrhunska eno-gastro ponuda. Održiva gastronomija uz zero waste pristup znače i uštede za naše članove. Stoga je novi gurmanski brend naše udruge bio logičan nastavak zelenog poslovanja u sklopu kojeg su pokrenuti i projekti Eco zeleni hoteli i Dekarbonizacija obiteljskih i malih hotela“, ističe Šime Klarić, predsjednik Nacionalne udruge obiteljskih i malih hotela koja broji više od 200 članova.

Održiva gastronomija nije izum 21. stoljeća

Originalni smo i različiti, posebni i iskreni, koristimo li domaće namirnice, kaže Rudolf Štefan, vrhunski chef i voditelj stručnog tima Nacionalne udruge obiteljskih i malih hotela kojeg čine vlasnik San Rocca Tullio Fernetich i prof. dr. sc. Donatella Verbanac. Ovi stručnjaci edukatori su na kulinarskim radionicama i stoje iza projekta Gourmet Authentic.

„Da bismo krenuli naprijed, moramo se vratiti unatrag, u vrijeme kada se kuhalo s onim što se uzgajalo u vrtovima i dvorištima, u skladu s podnebljem i sezonom. Povratak okusima u djetinjstvo budi najljepše osjećaje kod gostiju, a kroz maštovitost, inovativnost i kreativnost ti se okusi dodatno intenziviraju“, ističe Štefan.

Poznata stručnjakinja Donatella Verbanac rekla je kako svaki pojedinac ima određene prehrambene navike koje je razvio još u djetinjstvu. Te se navike tijekom godina mogu mijenjati, ponajprije zbog različitog načina življenja, ali određena pravila u svezi s hranom ostaju u nama usađena zauvijek.

Da održiva gastronomija nije izum 21. stoljeća potvrđuje i Tullio Fernetich, čiji je hotel San Rocco poznato gurmansko odredište. Njegova ponuda bazirana je na tradicijskim namirnicama istarske kuhinje poput šparoga, tartufa, maslinovog ulja…

„Mnogi od mojih kolega, vlasnika obiteljskih i malih hotela, karijeru su započeli kao ugostitelji i danas su poznata eno-gastro odredišta. Svima nam je zajednička ljubav prema poslu, autentična kuhinja u kojoj su – bez obzira je li riječ o modernom ili tradicionalnom pristupu – namirnice lokalne i vrhunske kvalitete“, poručuje Fernetich.

Obiteljski i mali hoteli od sada mjere svoj ugljični otisak

Na koji način pridonijeti smanjenju stakleničkih plinova i povećati konkurentnost na turističkom tržištu, kako smanjiti troškove energije te smanjiti ili u potpunosti eliminirati buduće poreze na ugljik, znaju u Nacionalnoj udruzi obiteljskih i malih hotela u čijoj je organizaciji na virtualnoj radionici „Dekarbonizacija obiteljskih i malih hotela“ predstavljen istoimeni novi projekt.

Članovi Nacionalne udruge kojih je više od 200 od ukupno četristotinjak obiteljskih i malih hotela u Hrvatskoj, prije nekoliko godina pokrenuli su novi trend Eco zeleni hoteli i na taj način snažno su podržali i implementiraju zelenu i digitalnu transformaciju hrvatskog turizma.

Villa Magdalena, Krapinske Toplice

Ovog puta otišli su korak dalje i uz podršku Ministarstva turizma i sporta, među prvima odlučili mjeriti ugljični otisak u svojim objektima i destinaciji te lokalnim djelovanjem pridonijeti dekarbonizaciji Europe koja bi po zelenom planu do 2030. barem za 55 posto trebala smanjiti emisiju stakleničkih plinova u odnosu na razine iz 1990., a 2050. postati prvi klimatski neutralan kontinent.

Hotel Tisno

Novi certifikat zelene transformacije

S tim ciljem kreirana je nova metodologija DOMH (dekarbonizacija obiteljskih i malih hotela), usklađena s međunarodnom HCMI metodologijom (Hotel Carbon Measurement Initiative), a za razliku od nje, DOMH daje smjernice za smanjenje emisije ugljičnog dioksida.

Hotel Palcich, Plitvička jezera

Članovi obiteljskih i malih hotela koji se odluče na ovaj iskorak nakon godišnje evaluacije izračuna neovisnog auditora mogu dobiti jedan od dva certifikata „Ovaj hotel mjeri svoj ugljični otisak“ ili „Ovaj hotel mjeri i smanjuje svoj ugljični otisak“. Kao preduvjet za ovu vrijednu oznaku koju će biti sve traženija pri odabiru smještaja, hotelijeri trebaju mjeriti ugljični otisak na godišnjoj razini koji će se izračunati prema ukupnoj površini soba i hodnika, ukupnom broju zauzetih soba, ukupnoj potrošnji energije iz goriva i električne energije, a u obzir će se uzeti i faktori emisije za Hrvatsku.

Hotel Villa Telenta, Vela Luka

„Novi certifikat mogu dobiti svi obiteljski i mali hoteli koji se uključe u naš novi projekt, bez obzira jesu li već nositelji certifikata Eco zeleni hotel. Veseli me zanimanje koje je ovaj projekt pobudio među našim članovima pa je i na prvoj radionici sudjelovao veliki broj obiteljskih i malih hotelijera. Ovo je znak da su mali poduzetnici u turizmu itekako svjesni klimatskih promjena, aktivno žele utjecati u smanjenju stakleničkih plinova i pri tome ostvariti znatne uštede, ali i jamstvo gostima da poslovanjem pokušavaju eliminirati negativne utjecaje na destinaciju“, poručio je Šime Klarić, predsjednik Nacionalne udruge obiteljskih i malih hotela.

Hotel Korana Srakovčić, Karlovac

Klimatske promjene utječu na razvoj destinacije

Turizam je djelatnost koja je osjetljiva na okruženje jer klimatske i vremenske prilike itekako utječu na destinacije, istaknuto je na radionici.

„Kao dio turističkog vrijednosnog lanca zahvaljujući predloženom hotelu, obiteljski i mali hoteli će od sada moći izračunati svoj ugljični otisak u cjelini na standardiziran način za sve hotele. Cilj nije samo izračunati ugljični otisak hotela, već i senzibilizirati i uključiti goste da budu dio rješenja kojim se smanjuje utjecaj hotelskog poslovanja na klimatske promjene te podizati njihovu svijest o što manjem individualnom otisku tijekom boravka u hotelu i destinaciji. Na ovaj način i vlasnici hotela imaju prigodu razumjeti vezu o načinu na koji oni djeluju na okoliš kroz emisiju ugljika“, rekao je Robert Verbanec, neovisni konzultant koji intenzivno radi na zelenoj transformaciji obiteljskih i malih hotela.

Hotel Borovnik, Tisno

Foto: arhiva Nacionalne udruge obiteljskih i malih hotela

Digitalnom transformacijom obiteljskih i malih hotela do gostiju kakve želimo u destinaciji

Konkurentnost na dinamičnom turističkom tržištu znači biti prvi, kreirati, a ne samo pratiti trendove – zaključak je konferencije o digitalnoj transformaciji u turizmu Nacionalne udruge obiteljskih i malih hotela.

Što znači digitalna transformacija u turizmu i kako se ona odražava na obiteljski i male hotele? Do koje mjere su njihovi vlasnici, kojih je oko 450 u Hrvatskoj, voljni ulagati u digitalizaciju poslovnih procesa, ali i u digitalni marketing i promociju na emitivnim tržištima? Na koji ih način u tome podržavaju Ministarstvo turizma i sporta i Hrvatska turistička zajednica? O ovim iznimno važnim temama za budućnost malog poduzetništva u turizmu raspravljalo se na konferenciji „Digitalna transformacija obiteljskih i malih hotela – redizajnirani za budućnost“, održanoj u splitskom hotelu Briig.

Katarina Kovačev, hotel Štacija

„Obiteljski i mali hoteli digitalizaciji pristupaju na dva načina – unutar svojih objekata automatiziraju procese, ulažu u sve kvalitetnije PMS sustave, digitaliziraju recepciju i kuhinju, podižu kvalitetu pametnih soba…, što im donosi brojne uštede, ali i mogućnost da se više posvete komunikaciji s gostima. Drugi je način digitalizacija prema vani, ulaganjem u moderne digitalne online sustave bookinga i u digitalnu promociju na tržištima koja u konačnici dovodi goste i utječe na zaradu. Koristeći najnovija tehnološka rješenja obiteljski i mali hoteli imaju za cilj doći do posebnih tržišnih niša koji utječu na produljenje sezone i povećanje potrošnje“, istaknuo je Šime Klarić, predsjednik Nacionalne udruge obiteljskih i malih hotela koja je organizirala konferenciju uz podršku Ministarstva turizma i sporta i Hrvatske turističke zajednice.

Robert Pende, Šime Klarić i Želimir Kramarić

Smjer kojim želimo ići

„Kroz Nacionalni plan oporavka i otpornosti (NPO) prvi puta smo promovirali smjer kojim želimo ići. Osim zelene tranzicije, ubuduće se želimo bazirati i na digitalne projekte i u tom smislu kompletno revitalizirati turistički sektor u Hrvatskoj. Ne samo NPO nego svi ostali financijski programi, mjere za poticanje investicije kao i novi Zakon o turizmu koji donosimo, bit će određeni ovim ključnim ciljevima“, istaknuo je Robert Pende, direktor Uprave za razvoj poduzetništva, investicije i konkurentnost Ministarstva turizma i sporta.

Želimir Kramarić, član Uprave HAMAG-BICRO-a osvrnuo na dosadašnje aktivnosti ove agencije na području turizma te najavio novi financijski ciklus za digitalnu i zelenu transformaciju kroz program Ministarstva gospodarstva i Ministarstva turizma i sporta u cilju jačanja konkurentnosti.

„Iz Europske unije očekuje se više od 200 milijuna eura na području zelene transformacije koja uključuje ulaganje u projekte poput obnovljivih izvora energije i energetske učinkovitosti te više od 120 milijuna eura na području digitalne transformacije, a za sredstva će moći aplicirati i gospodarstvenici i subjekti hrvatskog turizma. Posebno će biti zanimljivi digitalni vaučeri koji do sada bili dio Nacionalnog plana oporavka i otpornosti“, rekao je Kramarić.

Kao pretvorit lajk u gosta?

Što znači digitalna transformacija u poslovanju obiteljskih i malih hotela na konkretnim primjerima pojasnili su Katarina Kovačev, direktorica uspješnog hotela Štacija, koji je promijenio turističku sliku Kaštela te Ivan Petrović, vlasnik hotela Villa Magdalena ujedno i strastveni IT-jevac. Zahvaljujući njegovim vlastitim digitalnim rješenjima prosječna cijena sobe ovog zagorskog hotela ovisno o razdobljima podigla se od deset do 20 posto.

Ivan Petrović, hotel Villa Magdalena

Martina Srnec, direktorica Sektora za promociju i oglašavanje Hrvatske turističke zajednice istaknula je kako smo zahvaljujući digitalnim alatima danas u poziciji usmjeriti promociju prema gostima koje želimo u destinaciji, a kad je riječ o specifičnostima emitivnih tržišta, na promociju Hrvatske na društvenim mrežama najbolje reagiraju Talijani.

„Korisnici društvenih mreža ne žele vidjeti prekrasne slike hotela poput lijepo uređene sobe i ručnika na krevetu. Na društvenim mrežama trebate nuditi iskustvo, doživljaj zbog kojeg će lajk ili pratitelj postati gost“, poručio je Dino Tomić, stručnjak za digitalni marketing.

Foto Mario Alajbeg

Gourmet Authentic, novi je brend obiteljskih i malih hotela

Autentična jela, sezonske namirnice, zero waste koncept, zadovoljni gosti, ali i zaposlenici, sve to podrazumijeva održiva gastronomija, koncept za koji su se odlučili u Nacionalnoj udruzi obiteljskih i malih hotela

„Na pari na loncu u kojem kuhamo blitvu, istovremeno kuhamo i mola, a u vodi od blitve kuhamo rižot“, započeo je priču na konferenciji o održivoj gastronomiji obiteljskih malih hotela u šibenskom Interpretacijskom centru Civitas Sacra vlasnik restorana Pelegrini, Rudi Štefan.

Rudi Štefan

„Je li održiva gastronomija nužnost ili trend?“, zapitao se ovaj poznati šibenski chef i odmah odgovorio kako misli da je i jedno i drugo na sreću svih onih koji je već godinama primjenjuju u hotelima i restoranima. Među njima je najveći dio obiteljskih i malih hotela, od kojih su mnogi najprije bili vrhunski restorani.

Da gosti sve više pažnje posvećuju kvaliteti i porijeklu hrane potvrdio je chef Vile Rova Marin Pleše. Njegovim dolaskom ovaj mali obiteljski hotel u Malinskoj na Krku promijenio je koncept poslovanja, servira se à la carte doručak i večera, a mladi je chef kreirao i degustacijski menu Most temeljen na sezonskim lokalnim namirnicama.

Rudi Štefan, Marin Pleše, Tullio Fernetich i Robert Pende

Vlasnik poznatog hotela San Rocco u Brtonigli, Tullio Fernetich predstavio je svoj koncept održive gastronomije. Njegov je hotel od otvaranja omiljena gurmanska oaza koja nudi najbolje od Istre, a sami proizvode maslinovo ulje.

Tradicija zelenog i održivog poslovanja

„Obiteljski i mali hoteli baštine tradiciju zelenog i održivog poslovanja bilo da sami proizvode kvalitetnu hranu i vina ili namirnice nabavljaju s lokalnih OPG-ova i od lokalnih proizvođača te tako potiču razvoj malih ekonomija u svom okruženju i na najbolji način promoviraju proizvode izravno turističkom tržištu. S ponosom mogu istaknuti da su restorani brojnih članova naše udruge među najboljima u Hrvatskoj i okruženju i zaslužni su što gosti sve više prepoznaju našu zemlju kao atraktivnu eno-gastro destinaciju“, poručio je predsjednik Nacionalne udruge obiteljskih i malih hotela Šime Klarić i najavio novi brend Gourmet Authentic za članove koji nude vrhunsku održivu gastronomiju.

Šime Klarić

Za reforme upravljanja turizmom 1,3 milijarde eura

„Veseli me što smo ove godine raspravljali o važnosti održive gastronomije, na koju smo stavili poseban fokus i kroz naše strateške dokumente – Strategiju razvoja održivog turizma do 2030. godine, ali i kroz Nacionalni plan razvoja održivog turizma. Zadovoljstvo je što su nam upravo obiteljski i mali hoteli, kao i naši chefovi i ugostitelji, partneri u provođenju reforme upravljanja turizmom za koju je Vlada RH do 2030. godine osigurala rekordan iznos sredstava – gotovo 1,3 milijardi eura“, istaknula je na konferenciji ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac.

Nikolina Brnjac

Direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić rekao je kako je održivost u turizmu jedan je od osnovnih preduvjeta dugoročnog poslovanja dok je gastronomija ono po čemu je naša zemlja sve zanimljivija u globalnim okvirima.

„Važan doprinos imaju mali i obiteljski hoteli koji u sklopu svojih jelovnika potiču korištenje autohtonih i kvalitetnih lokalnih sastojaka te time svojim gostima približavaju gastronomsku kulturu destinacije u kojoj borave. Na ovaj način potiče se suradnja s lokalnim poljoprivrednicima i dobavljačima te se prednost daje ekološki uzgojenoj, sezonskoj i domaćoj namirnici koju gosti sve više traže i žele“, izjavio je Staničić.

Željko Burić

Gradonačelnik Šibenika Željko Burić istaknuo je kako se u središtu ovog grada otvara sve veći broj heritage i boutique obiteljskih i malih hotela koji rade 12 mjeseci u godini i koji su gradu vratili živost, ljude, mogućnost komunikacije i šetnje kroz grad.

U sklopu projekta zelenog poslovanja obiteljski i mali hoteli od prošle godine dodjeljuju Eco zeleni certifikat koji ovisno o stupnju zadovoljenja strogih kriterija može biti srebrni, zlatni i platinasti. Na konferenciji u Šibeniku dodijeljeno je 12 novih certifikata – srebrne su dobili hoteli Degenija, Hani, Vila Conte, Štacija, Puteus Palace, Villa Telenta, Glavović, Zlatna Vala, dok su zlatne dobili Vila Rova, i Borovnik te dva istarska hotela koja su do sada bili srebrni –  Stancija 1904 i San Rocco.

Foto: Nacionalna udruga obiteljskih i malih hotela