Arhiva oznaka za: Međunarodni Tripe Fest

Najavljen Međunarodni Tripe Fest – Volim Fileke koji će se održati 3. lipnja u Garešnici

Fileki, tripice, vampi, škembići, dropci, potci… ili ih voliš ili ne – sredine nema, a ljubitelji ih redovito (najčešće marendaju) u rijetkim restoranima koji održavaju tradiciju njihovog pripremanja, ali se i okupljaju – virtulano na društvenim mrežama, ili, što je dakako svima puno draže, na organiziranim sastancima.

Jedna od takvih facebook grupa Volim tripice, fileke koju je pokrenuo fotograf Rene Karaman okupila je gorljive i one malo samozatajne ljubitelje jela od ovih iznutrica koje su prehranile mnoge, jer, na selu, bolji su se komadi mesa prodavali, a ono što je ostalo zajedno s iznutricama, pripremalo se u domaćinstvima. Naime, životinja se uvijek iskorištavala od njuške do repa.

Ovoga puta grupa obožavatelja fileka okupila se u bistrou Vrapčak&Steakhouse na zapadnom dijelu Zagreba (Aleja Bologne 2), uslast pojela fantastične špek fileke koje redovito pripremaju u ovom restoranu i zalila ih finim kapljicama Škreta iz vinarije Klet Romić. Ali, puni (a potom prazni i još kruhom pomazani) tanjuri fileka nisu bili glavni razlog. Naime, grupa se okupila kako bi najavila održavanje Međunarodnog tripe festaVolim fileke, natjecanje kuhara amatera, ljubitelja fileka koje će se 3. lipnja (subota) održati u Garešnici u restoranu Kod Bake.

Zdravko Andri

„Prošle smo godine prvi puta organizirati natjecanje u kuhanju fileka, da svi koji tvrde kako je njihov recept najbolji to i pokažu, te pred stručnim žirijem dokažu. Budući da je natjecanje imalo velikog odjeka, odlučili smo ga organizirati i ove godine“, kazao je Zdravko Andri, glavni organizator natjecanja koji sa suprugom Danijelom Crnjak Andri već deset godina vodi restoran Kod Bake, mjesto u kojem se preko šezdeset godina njeguje priprema autohtonih jela od domaćih namirnica (samo špek fileka dnevno pripreme u posudi za kuhanje od 35 litara).

Prošlogodišnje natjecanje

„Do sada se prijavilo preko dvadeset grupa, a očekujemo da će iz Hrvatske natjecati i njih tridesetak uz jaku konkurenciju ljubitelja fileka iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Mađarske. Budući da je prošle godine bilo nekih prigovora zbog kotlića, odlučili smo da ove godine sudionici, odnosno natjecatelji donose svoje kotliće, a mi ćemo osigurati drva, a nekima i plin ako će biti potrebno. Natjecatelji moraju donijeti svoje začine, jer recepti su šaroliki, pa ne znamo što je kome potrebno, međutim mi ćemo za svaku grupu osigurati 2 kilograma PIK-ovih fileka (jednom obarenih), naši će moslavački vinari darovati bocu škrleta, jer to je naša autohtona sorta, a svaki natjecatelj dobiva i majicu“ nastavio je Zdravko Andri i naglasio kako se na natjecanju fileki moraju pripremati kao varivo, znači jušno, da se mogu jesti žlicom, nikako vilicom. A, žlicom (ne vilicom!), dakako iskustvom i velikim apetitom bit će oboružan žiri koji će odlučivati o najboljem jelu. Tako će pod punom koncentracijom, za posebnim stolom sjediti i kušati uzorke – chef Branko Ognjenović, Rene Karaman, Ribafish, Davor Dreter Drele, Branko Uvodić, Dražen Kocijan Kocka, Vladimir Jurić i Zdravko Andri.

Prošlogodišnje natjecanje

Uz veliku nadu da se toga dana oblaci neće prosuti po zemlji, okupljanje se najavljuje u 11 sati ispred restorana Kod Bake, u Kapelici 36, Garešnica. Nakon prijave i registracije i svečanog otvorenja, u 12.30 počinje kuhanje. Natjecatelji mogu u kotlićima krčkati fileke, tripice ili kako god ih zvali do 15 sati. Znači, dobro je naglasiti da se može kuhati dva i pol sata! Nakon predaje uzoraka žiriju (pod šifrom), čeka se objava pobjednika i podjela nagrada.

Zdravko Andri i Danijela Crnjak Andri

Organizatori – Zdravko Andri, Danijela Crnjak Andri, chefica restorana (koja će za kušanje pripremiti desetak jela od fileka, pa čak i kolač), Rene Karaman ispred facebook grupe obožavatelja fileka i njihovi suradnici pozivaju sve koji vole fileke da im se pridruže toga dana. Ako ih ne kuhate, ne znači da ih ne možete pojesti, jer restoran Kod Bake radit će punim pogonom!

Tekst: Sunčana Barušić

Foto: Rene Karaman i Sunčana Barušić