Arhiva oznaka za: Mađarski kulturni centar Institut Liszt

Predstavljena mađarska regija Veszprém – Balaton na Pink Day Festival Special Edition

Budući da je zemlja – partner proteklog Pink Day Zagreb Festivala bila Mađarska, u srijedu 29. svibnja održalo se zanimljivo predstavljanje mađarske regije Veszprém – Balaton – Wine & Gastro & Cult region. Prisutni su se mogli doznati zanimljiivosti o kulturi, sportu, gastronomiji i predivnim turističkim mjestima ovoga kraja.

Veszprémfest

Mađarski kulturni centar Zagreb na Europskom trgu bio je domaćin ovog druženja, a iz mađarske regije Balaton stigao je Zoltán Mészáros koji je predstavio regiju i njezinu raznoliku ponudu – mnogobrojne vinske, gastro i muzičke festivale koji se tradicionalno održavaju, a program kreće već u lipnju. Kušali smo izvrsna mađarska vina: Garamvári Prestige Brut, Jásdi Ranolder White, Jásdi Ranolder Red, Figula rosé i male fine zalogaje.

Zoltán Mészáros

Balaton-Bakony regija ima raznoliku ponudu od kulture, sporta, gastronomije i mnoštvo festivala. Predivan krajolik i priroda, skrivene vrijednosti i kulturno blago čekaju posjetitelje na svakom koraku.

Vinogradi vinarije Figula

Ovo je područje poznato po vinu, jer površina jezera poput ogledala reflektira sunčeve zrake na vinograde i tako regiji daje značajke gotovo mediteranske mikro-klime. Ovdje su najpoznatije sorte Olasz rizling (u nas graševina), ali i pušipel/šipon/furmint koji se nekad zvao  ‘Szigeti’.

Tijekom prezentacije kušali smo odličan Garamvári Prestige Brut. Naime, kad vinski znalci razmišljaju o mađarskoj vinskoj regiji Balaton, prva pomisao su im mineralna i osvježavajuća bijela vina. Garamvári vinarija, međutim, diči se velikim izborom pjenušavih i crvenih vina koja se uzgajaju u vinogradima koji okružuju obiteljski posjed. Vinska kuća je otvorena 1990. godine, a do danas se s vinogradima proširila zasađenima na 90 hektara u mjestima Balatonlelle i Balatonboglár.

Garamvári vinarija

Pjenušći se lagano i nježno fermentiraju u boci na niskoj temperaturi s kvascem tijekom dugog (24-36 mjeseci) perioda sazrijevanja u istoj boci što jamči puni razvoj tradicionalnog karaktera šampanjca.

Jásdi- Csopak vinarija

Iz vinarije Jásdi- Csopak kušali smo Jásdi Ranolder White i Jásdi Ranolder Red. Podrum je sagrađen u 18. stoljeću, a od 1849. je centar obiteljske vinarije biskupa Veszpréma, Jánosa Ranoldera, koji je izgradio reputaciju i slavu vina iz mjesta Csopak. Upravo ovdje, u tom slavnom podrumu na području jezera Balaton su i odabrane prve bijele sorte za njegovanje vina i to prema najvišim standardima toga doba. U to vrijeme, vina s ovoga posjeda bila su popularna u Beču, Varšavi i Pešti. No, kao i drugdje u Europi, i ovdje je filoksera učinila svoje i od 1890. – vinogradi su gotovo uništeni.

Vinogradi Jásdi- Csopak vinarije

Početkom dvadesetog stoljeća, vinski trgovac Salamon Hűvös, postaje novim vlasnikom novoposađenih vinograda, a zahvaljujući njegovom vinogradaru Istvánu Bakonyiju, koji se u to doba smatrao najboljim u svom poslu, vinogradi i vina postaju sve boljima. Zgrada u kojoj se nalaze podrum i vinarija 1998. godine su postali vlasništvo obitelji Jásdi, koja je obnovila klasicistički kompleks star preko 200 godina i 40 metara dugi podrum, koji pruža idealne uvjete za odležavanje vina, te uvela suvremeni način proizvodnje.

Kušana vina na druženju Pink Day Festival Special Edition

Obnovljen i osvježen, podrum je 2000. godine, osvojio titulu „Najljepšeg vinskog podruma regije Balaton“ a od 2013. godine, ponosno nosi četiri od pet mogućih zvjezdica  prestižnog vodiča Gault & Millau. 2014. osvojili su Prestige Award, a 2017. nagradu „Vinar svih vinara“ koju dodjeljuje 60 najboljih vinara Mađarske – samo jednome, onom najboljem.  Otada sve do danas, 17 hektara vinograda sa 6 različitih sorti – kao i sama vinarija, kontinuirano se razvijaju a posljedično – i vina su sve kvalitetnija i bolja.

Vinarija Figula

Dakako, kušali smo Figula rosé iz vinarije smještene u mjestu Balatonfüred (regija Balatonfelvidék) a napravljena je od sorte Kékfrankos te bordoških sorti. Sommelieri kažu da je svjež, osvježavajući s primjerenim kiselinama, i da je prava voćna „bomba“ u kojoj nalaze jagode i maline. Vino dolazi iz obiteljske vinarije Figula koja  ima 30 hektara vinograda. Pokojni Mihály Figula je 2000. proglašen „vinarom godine“. Nasadi su stari pedesetak godina a prije dvije-tri godine kupili su dodatnih sedam hektara. Pretežno uzgajaju graševinu, sivi pinot,  muškat lunel, chardonnay i sauvignon blanc.

Detalj sa mliječne farme Tekeresvölgy Veszprém

Kušali smo i odlične mliječne i mesne proizvode Tekeresvölgy Veszprém koji imaju tradiciju obiteljske proizvodnje od 2008. godine. Od 50-tak  „Magyartarka”  krava koje su zaštićena mađarska pasmina, dobivaju organski proizvedeno mlijeko i vrlo karakterne, odležane polutvrde i meke sireve koji su krunski proizvod farme i često nagrađivani na natjecanjima.  Proizvode i mesne prerađevine, a na svojoj farmi nude i smještaj. Veliki su pobornici i zagovaratelji konzumacije zdrave, domaće, prirodne i organski proizvedene hrane.

Sanja Muzaferija i Anna Mladenovics

 

Stoga, ne propustite posjetiti Veszprém-Balaton regiju koju obilježava eno-gastro ponuda, ali i kultura i sport!

–          Veszprém : UNESCO City of Music

–          Veszprém : City of Queens

–          Bakony-Balaton regija: kultura, gastronomija, sport

–          Kihagyhatatlan helyek: mjesta koja morate obići

 

Foto: privatni album, VEB2023 ECOC, arhive Mađarskog kulturnog centra Instit Liszt i Wines of Hungary