Arhiva oznaka za: Josip Tržec

Vinari iz Varaždinske županije osvojili 35 medalja na 20. Decanter World Wine Awards 2023.

Počeli su, može se reći, sramežljivo, 2011. godine, kada su na nagovor mnogih sommeliera i vinskih znalaca na najprestižnije svjetsko natjecanje, Decanter World Wine Awards poslali svoje uzorke vina. I odmah su osvojili nagrade. To je vinarima Varaždinske županije dalo vjetar u leđa, i iz godine u godinu osvajaju sve više nagrada. Samo u protekle četiri godine, vinari Varaždinske županije osvojili su 129 medalja, a kada se ta brojka usporedi s više od tisuću medalja u cijeloj Hrvatskoj, to ih svrstava na drugo mjesto.

Ove godine, na 20. natjecanje u Londonu, osvojene su nagrade donijele potvrdu vrhunske kvalitete vina koje proizvode vinari iz Varaždinske županije, koji su u konkurenciji od 18.250 uzoraka vina iz 57 država, osvojili 35 medalja. Etikete 18 vinara nose 10 srebrnih i 25 brončanih medalja, a vina smo imali prilike kušati u atriju Županijske palače u Varaždinu.

Na promociji na kojoj su se okupili vinari, koji su najzaslužniji za ovaj uspjeh, sommelieri, vinski stručnjaci i predstavnici medija, prisutne je pozdravio župan Varaždinske županije Anđelko Stričak. Vrijedne vinogradare i vinare koji ovim uspjehom promoviraju i našu zemlju u svijetu došli su pozdraviti i zamjenica župana Silvija Zagorec, saborski zastupnik Predrag Štromar, saborski zastupnik Siniša Jenkač, predsjednik Županijske skupštine dr.sc. Josip Križanić, načelnici i gradonačelnici općina i gradova, županijski vijećnici te ravnatelji ustanova i tvrtki.

„Na Decanteru smo prisutni od 2011. godine kada je obitelj Crnko osvojila srebro i broncu, a potom nagrade osvajaju vinarije Košćak i Kopjar. Od tih nekoliko entuzijasta, iz godine u godinu sve više naših vinara šalje uzorke i osvaja nagrade“ naglasio je dr.sc. Dragutin Vincek, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i zaštitu okoliša.

Dragutin Vincek

„Ove su godine na ocjenjivanje uzorke poslale i male, boutique vinarije i drago mi je da su osvojile nagrade, što je dokaz da ako znaš što radiš možeš postići iznimnu kvalitetu. U budućnosti moramo napraviti još dublju selekciju, a vina vinara Varaždinske županije postaju važan faktor na hrvatskoj vinskoj karti“ kazao je sommelier i Decanter sudac te „izbornik“ vina Varaždinske županije Siniša Lasan na predstavljanju vina ovjenčana ovogodišnjim Decanterima u Varaždinu.

Siniša Lasan

„Čestitam svim vinarima, a moram naglasiti da svi naši proizvođači poljoprivredno prehrambenih proizvoda, od vina, meda i varaždinskog bučinog ulja, čija zaštita na europskoj razini bi nam trebala biti dodijeljena ovih dana, te sira daju našoj županiji jednu posebnu draž. To nam je itekako bitno i zbog razvoja turizma, jer želimo i cilj nam je da se svi koji nam dođu u posjet ugodno i dobro osjećaju, te da uživaju u prirodi, kulturni baštinama, gastronomiji i eto, kvalitetnim vinima“ istaknuo je župan Varaždinske županije Anđelko Stričak.

„Nagradama smo dokazali da je naša regija povoljna za proizvodnju kvalitetnih vina. Naše su vinarije uglavnom male i kao takve bi se trebale svrstati na tržištu, jer mi se ne uklapamo u velike trgovačke lance i sisteme koje svijet poznaje s masovnom proizvodnjom. Ali, možemo i stječemo kupce kvalitetom i prepoznatljivošću zahvaljujući i proizvodni vina od autohtonih sorti“ rekao je Josip Tržec iz vinarije Šafran.

Josip Tržec

Dobitnici nagrada iz Varaždinske županije na 20. Decanter World Wine Avards 2023. 

Srebrne medalje Decanter 2023.

Vinarija deMar, Prestige Graševina 2021., 93 bodova
Vinarija deMar, Classic Graševina 2021., 90 bodova
Vinarija Dvorac Maruševec, Pinot Bijeli 2022., 91 bod
Vinarija Kopjar, Organic Rajnski Rizling 2021., 90 bodova

Vinarija Košćak, Sauvignon 2022., 90 bodovaVinski hram Kotolenko, Statera Sauvignon 2022., 90 bodova
Lovrini Vinogradi, Laurenzen Brut Nature 2021., 90 bodova
Vinarija Makar, Graševina 2022., 93 bodova
Vinarija Šafran, Graševina 2022., 90 bodova
Vinarija ARBOVIN, Cuvée 2020., 90 bodova

Brončane medalje Decanter 2023.

Vinarija deMar, Rajnski Rizling 2021., 88 bodova
Vinarija deMar, Muškat Žuti 2022., 87 bodova
Vinarija Dvorac Maruševec, Sauvignon Blanc 2022., 87 bodova
Vinarija Dvorac Maruševec, Pinot Sivi 2022., 86 bodova
Vinarija Kaznionica u Lepoglavi, Graševina 2021., 88 bodova
Vinarija Kaznionica u Lepoglavi, Silvanac Zeleni 2022., 88 bodova

Vinska kuća Kirić, Poštenjak Cuvée 2022., 88 bodova
Vinarija Kopjar, Organic Blanc De Blancs Brut 2019., 88 bodova
Vinarija Kopjar, Rosé Pinot Noir 2022., 87 bodova
Vinarija Kopjar, Organic Muscat Demi Sec 2020., 87 bodova
Vinarija Kopjar, Organic Sur Lie Chardonnay 2017., 86 bodova

Vinarija Košćak, Blanc De Noirs 2067 Brut Nature 2020., 88 bodova
Vinski Hram Kotolenko, Statera Rosé 2022., 88 bodova
Vinski Hram Kotolenko, Statera Muškat Žuti 2022., 86 bodova
Vinarija Najman, Iskra Extra Sec 2019., 87 bodova
Vinarija Stručić, Graševina 2022., 88 bodova
Vinarija Stručić, Graševina 2021., 87 bodova


Vinarija Stručić, Muškat Žuti 2022., 87 bodova
Vina Furjan, Graševina 2022., 88 bodova
Vinarija PZ Ivanec, Muškat Žuti 2021., 86 bodova
Vinarija Šafran, Rajnski Rizling 2022., 87 bodova
Kušaona vina Blaguški, Graševina 2022., 87 bodova
Vina Kolarek, Graševina 2022., 88 bodova
Vina Vlahović, Sauvignon Blanc 2022., 88 bodova
Vina Vlahović, Graševina 2022., 87 bodova

 

Tekst: Sunčana Barušić

Foto: Sunčana Barušić

Jedva čekamo jubilarni 10. Pink day festival, 22. travnja u Laubi

Na održanoj konferenciji za medije u Laubi, koji je započet pjenušcima dobrodošlice Griffin Rosé, Bedekovich Rosé EKO 2017. i Tomšić Evelin, 2021., predstavljen je program festivala PINK DAY Zagreb, koji će se održati na istom mjestu, 22. travnja.

PINK DAY Zagreb, osim što je festival roséa, ujedno je i svojevrsna posveta ženskoj energiji, proljeću i ljepoti života. On je svečanost ružičastog pogleda na neki možda malo bolji svijet kojem se svi nadamo. A rosé i jest upravo takav: vedar, lepršav – i pravi izbor za vruće ljetne dane. Tijekom godina postojanja, Festival je promovirao umjerenu, ženstvenu konzumaciju vina a prema priznanju samih vinara, PINK DAY Zagreb značajno je pripomogao i da se stav prema roséu izmijeni, pa tako i vinska karta Hrvatske. Ponosna sam što smo pridonijele da rosé kao lagano i proljetno vino dobije sasvim novi i mnogo bolji renome nego što je ga je imao prije nas. Naravno, tu je i naš Green in Pink  koji slavi vrhunska domaća ekstra djevičanska maslinova ulja, a od prošle godine imamo i ružičaste ginove, tonice, likere, koktele… „ kazala je tom prilikom osnivačica i predsjednica Festivala, novinarka, urednica i publicistkinja Sanja Muzaferija i naglasila kako festival ove godine slavi deseti rođendan, pa obilježavajući taj veliki, jubilej „malog“, boutique festivala, koji je nakon Vinistre i VINOComa ujedno i najstariji veći vinski festival u Hrvatskoj, PINK DAY Zagreb ove godine pripremio dosad najbogatiji program.

Zrinka Jelić Belinić, Sanja Muzaferija i Josip Tržec

Josip Tržec, predsjednik udruge Bregovita Hrvatska koja obuhvaća vinogorje Moslavine, Prigorja i Bilogore, Zagorja i Međimurja, Plešivice i Pokuplja tom je prilikom rekao : „Iza izvrsnih vina Bregovite Hrvatske stoje vrijedni ljudi, vinari i njihove obitelji. Mnogi od njih nastavljaju višegodišnju obiteljsku tradiciju, ali istovremeno istražuju nove puteve suvremenog vinarstva. Bregovita Hrvatska nudi lepezu vina za svačiji ukus i za svaku prigodu. Odlikuje ju šaroliko bogatstvo sorti, stilova i nijansi vina. Na današnjoj radionici te na Festivalu, moći će se kušati probrana rosé vina i pjenušce Bregovite Hrvatske“.

Nakon službenog dijela, prezentaciju vina Brdovite Hrvatske vodio je ugledni sommelier Mario Meštrović i predstavio 5 vina ružičaste boje Bregovite Hrvatske: Dvanajšćak Kozol rosé 2022; Vinarija Puhelek Rosé 2022; Griffin Ivančić Ambassador rosé 2022; Bedekovich Prigora rosé Eko 2021; Vinarija Miklaužić Rosé 2021.

PINK DAY Zagreb slavlje se nastavlja u utorak 18. travnja, u Noelu, jedinom zagrebačkom restoranu s Michelinom zvjezdicom, gdje će se održati Masterclass rosé vina Chateau d’EsclansPinks That made History“ powered by PBZ Card Premium Visa, a vodit će ga Ted Lelekas, Moet Hennessy brand ambasador. Kušanje će biti iz vrhunskih Riedel čaša. Zatim će se 20. travvnja, povodom jubileja, u legendarnom zagrebačkom restoranu Skenderica 1912 by Catering Lisak, održati svečana „Večera u ružičastom“ s izabranim vinima s Festivala: Villa Sandi Prosecco DOC Rosé Millesimato, Rosé Bastiàn, Rizman Rusula i na kraju Aura likerima. Više o rezervaciji za večeru i upitima na adresi Catering Lisak info@cateringlisak.hr

Sanja Muzaferija i Mario Meštrović

Da ponovimo: kao i lani, sam festival se održava u Laubi: Kući za ljude i umjetnost, u subotu 22. travnja od 11.00 do 20.00 sati, a posjetitelji će moći kušati preko stotinu etiketa ružičastih vina, uz prisustvo najboljih hrvatskih proizvođača ekstra djevičanskog maslinovog ulja.

Naravno, tu su i uvijek izuzetno zanimljive radionice i programi. Ističe se radionica Ružičasti američki zapad s vinima američke Zapadne obale koja nisu na hrvatskom tržištu, pod vodstvom Mirene Bagur, Croatian Premium Wine iz Bostona, kao i zanimljivi okrugli stol posvećen ružičastim vinima hrvatskog istoka – Ružičasti vinski istok: 10 godina kasnije powered by HGK, a u čast procesu napretka ružičastih vina ovoga kraja. Okrugli stol moderira „lovkinja“ Morana Zibar, a sudjeluju predstavnici HAPIHa, HGK, Vinarije Kutjevo i Vina Papak.

Masterclass ekstra djevičanskih maslinovih ulja Šampionska ulja Istre i Dalmacije powered by JGL vodi dr. sc. Mirelle Žanetić, docentica sa Sveučilišta u Splitu, a za sam kraj, održati će se Pink Cocktalization powered by Esplanade Zagreb Hotel, radionica ružičastih koktela koju je osmislio koktel majstor tog hotela, Vjenceslav Madić, “Master Kishoni“.

Na Festivalu će se, prigodno, moći kupiti i limitirana edicija majica s likom Pink Girl. Pink Day partneri će i na ovom izdanju Festivala svoje izlagačke stolove lijepo ukrasiti i urediti jer tako ulaze u konkurenciju za najljepše i najkreativnije uređene stolove koji već tradicionalno osvajaju vrijedne nagrade. Nagrade su: komplet od 12 najboljih čaša za rosé na svijetu Restaurant Extreme Rosé Riedel,  vrhunski parfemi kuće Elie Saab koje daruje Martimex, zatim Smeg pink toster koji daruje Gemma, nagradni paket koji dodjeljuje Ikea te paket knjiga izdavačke kuće Media Bar koja će na Festivalu premijerno prodavati upravo objavljenu knjigu Stanleya Tuccija Okus.

Romerquelle, kao službena voda festivala će se pobrinuti za vodu, a Ikea za udoban lounge u kojem će posjetitelji odahnuti. Ove godine posjetitelji će imati priliku uživati i u finim delicijama Noel Bread & Deli,  a u zasebnom food corneru gdje će posjetitelje i izlagače čekati fini zalogaji Cateringa Kvatrić, kao i keksići Miscotti – ispečeni specijalno za ovu priliku.

PINK DAY Zagreb je ponosan da među svoje partnere ubraja: PBZ Card Premium Visa, HTZ, HGK, JGL, MIVA Galerija vina, Skenderica 1912 by Catering Lisak, Ikea, Romerquelle, Bregovita Hrvatska, Riedel, Martimex, Esplanade Zagreb Hotel, Smeg, izdavačka kuća Media Bar, Miscotti…., a u Laubi će se povodom Festivala PINK DAY Zagreb ponovno okupiti veliki broj posjetitelja odjevenih u ružičasto željnih druženja, proslave proljeća, optimizma, visoke estetike, odličnih ulja ali ponajprije: izvrsnih ružičastih vina Hrvatske, Slovenije, Srbije, Italije, Francuske, Austrije…

Summer wine, osvježavajuće koktel-vino s voćnim aromama vinarije Šafran

Na malom domjenku nakon programa konferencije za medije moglo se kušati koktel vino Summer wine Vinarije Šafran te uživati u delikatesama Noel Bread & Deli koje je predstavio njihov head baker Nikša Mandić. Uz sve predstavljeni su i keksići Miscotti s brusnicama, suhim malinama i ružom autorice Mirte Atlije koji se idealno uklapaju uz razna vina.

Selest Urlicht i Nikša Mandić iz Noel Bread & Deli

Iza Pink Daya stoji osnivačica Sanja Muzaferija koja kroz ovaj Festival već čitavo desetljeće promovira divna proljetna vina i tako pokreće svojevrsnu rosé revoluciju, a uz nju je posljednje dvije godine, kako je istakla, nezamjenjiva Zrinka Jelić-Belinić iz agencije Z – Eventi & Promocija.

PINK DAY  možete pratiti na webu: https://pinkdayzagreb.com/

Kao i na društvenim mrežama:

Facebook: https://www.facebook.com/PINK-DAY-166888780125529/

Instagram: https://www.instagram.com/pinkdayzg

 

Foto: Rene Karaman i Sunčana Barušić