Arhiva oznaka za: Josip Marjanović

Sushi koji spaja Dalmaciju i Japan

Vruće je, a ipak se mora nešto jesti. Svi bi htjeli da je to nešto lagano, lako probavljivo, s malo kalorija, zdravo, osvježavajuće i fino. Mislite da je teško zadovoljiti sve te uvjete? Pa, baš i nije, a upravo smo iz tog razloga posjetili restoran Bota Šare u zagrebačkoj Zvonimirovoj ulici 124. Osim što je postao sinonim za savršene marende, odličan roštilj i dakako, mjesto gdje se nudi isključivo svježa riba, školjke i ostali plodovi mora, domaće povrće, sirevi, pršuti i maslinovo ulje, Bota Šare je u Zagrebu stekao status mjesta gdje se jede odličan sushi. Odnosno sushi koji je fuzija tradicionalnih sastojaka Hrvatske i Japana.

“Naše je more bogato odličnom ribom, a Bota Šare, osim što ima vlastitu malu ribarsku flotu, svakodnevno kontaktira s provjerenim ribarima. Ona riba koja je noćas plivala u moru, već uigranim sistemom distribucije do jutra stiže u sve naše restorane, pa kada je tako svježa, zašto je ne upotrijebiti za pripremu jela koja se rade od sirovih riba? Ova sabljarka od koje će nam naš chef Josip Marjanović pripremiti sushi, sashimi i nigiri, noćas, odnosno pred jutro je ulovljena u blizini otoka Visa“, kazala je Zrinka Šare.

Josip Marjanović

Bota sushi jednostavan je spoj osvježavajuće, vrlo kvalitetne jadranske ribe, domaćeg povrća te mekane i prozračne sushi riže. Znači, spajamo hrvatske i japanske namirnice, a pažljivo birani dodaci i mirodije iz obiteljske kuhinje Bota Šare s juga Dalmacije utkani su u svako jelo i daju mu potpuno drukčiju dimenziju koja se zasigurno nema prilike nigdje druge kušati“, dodala je Zrinka Šare, a potom je glavnu riječ predala chefu Josipu Marjanoviću.

Chef Marjanović je najprije pred znatiželjnim gostima filetirao sabljarku. Dugogodišnja praksa, sigurna ruka i dobar, oštar nož i za tren oka je chef izrezao filee. „Ove ćemo za sushi, a ove, koji nisu prošarani za sashimi, jer on se mora topiti u ustima. Jedan dio ću i marinirati sokovima agruma i maslinovim uljem…. Najčešće u restoranu koristimo tunu i sabljarku i iskoristimo je doslovce od glave do repa. Prilikom obrade ribe izdvajamo dijelove za sushi, potom one koji su odlični na grilu, sabljarku i pohamo, a od sve ga što ostane, mislim uglavnom na glavu, rep i kosti – kuhamo temeljac“ tumačio je Marjanović spretno baratajući nožem.

Pripremati sushi možda se čini jednostavno, ali u Japanu i diljem svijeta ne postoje bez razloga škole za izradu ovog specijaliteta, pa kad stekneš praksu i znanje dobivaš titulu sushi majstora. Chef Josip Marjanović je upravo to. Sedam godina prakse i… besprijekoran sushi je pred našim očima nastao u tren oka.

A, brzo je i nestao s pladnjeva jer… ipak je razlika kad kušaš ovaj japanski specijalitet iz nekog nevidljivog „pogona“, a potpuno je nov doživljaj probati Bota sushi istančanih okusa koje mu daju svježa riba i dan prije ubrano domaće povrće, začini, pa i maslinovo ulje – zašto ne?

Sushi majstor u restoranu Bota Šare, chef Marjanović majstorski nam je pripremio sushi, sashimi i nigiri, ali ne treba odustati niti od pripreme sushija u vlastitoj, kućnoj verziji. Bambusovu podlogu za izradu sushija omotajte u prozirnu foliju, tako da se sastojci ne lijepe za nju.

Rižu za sushi više nije problem nabaviti (mora bit za sushi jer od obične, koja se ne lijepi, nije ga moguće napraviti). Nemate li provjerenog ribara, ribu, duboko zamrznutu i filetiranu baš za izradu sushija možete nabaviti u nekim specijaliziranim prodavaonicama, a povrća su prepune tržnice. Tehnika rolanja… dolazi s praksom.

Ipak, ponuda zagrebačkog restorana Bota Šare i debeli hlad njegove terase dovoljan su razlog da ovog ljeta ponovimo uživanje ne samo u Bota sushiju, nego i ostalim jelima s njihovog ljetnog menija. Da, da ne zaboravimo: svakako probajte i odličnu rožatu, jer kakav bi to bio kraj bez slatkog?

Tekst: Sunčana Barušić

Foto: Filip Popović