Arhiva oznaka za: Ivo Kozarčanin

Na Festivalu 100 najboljih vina Hrvatske kušajte najbolje kapljice naših vinara

Zagrebački hotel Sheraton bit će domaćin Festivala 100 najboljih vina Hrvatske 14. lipnja 2024. Tad će biti i službeno proglašena po tri najbolja vina u kategorijama pjenušavih, ružičastih, bijelih, jantarnih, crvenih odnosno crnih te desertnih. Riječ je o prvom festivalu posvećenom vinima, a ne vinarijama. Bit će podijeljen u dva dijela, najavili su Tomo Jakopović, Ivo Kozarčanin i Marko Malović s portala vinskiklub.hr.

Ivo Kozarčanin, Tomo Jakopović i Marko Malović.

Od 13 do 15 sati bit će to poslovno druženje s vinarima za vinske trgovce, ugostitelje, sommeliere, novinare te ostale kojima je vino i biznis. Od 15 do 18 sati otvara se za javnost, za ostale zaljubljenike u vino koji će na jednome mjestu imati priliku kušati sam vrh ponude hrvatske vinske scene.

Festival će biti veliko finale projekta koji je ekipa portala vinskiklub.hr pripremala mjesecima. Pozvali smo 24 poznata hrvatska sommeliera da nominiraju vina za izbor. Naveli su više od 300 vina iz svih hrvatskih vinorodnih krajeva. Prema broju nominacija, lista je svedena na 114 vina, a među njima smo slijepim ocjenjivanjem došli do 100 najboljih.

Devet je vina od plavca malog nominirano, što među crnima, što među ružičastima. Osam je graševina, bijelih i desertnih te sedam čistih malvazija u bijelom, jantarnom i desertnom izdanju. Izrazito veseli što su vodeći hrvatski sommelieri istaknuli toliko vina od naših autohtonih sorata. Po broju nominacija slijede vina od chardonnay i pošipa, a na listi 100 najboljih su i vina od hrvatskih izvornih sorata maraštine, moslavca, babića, trojišćine, crljenka, terana, refoška… I među mješavinama sorata te pjenušcima puno je vina u kojima su “smiješane” samo naše ili dominiraju. Vodeće internacionalne sorte po broju nominacija su sauvignon, rizling te cabernet franc.

Dio projekta bio je i Glas naroda u kojem su čitatelji birali najbolja vina među nominirani. I odabrali su pjenušac 1288 vinarije Pavlomir iz Novog Vinodolskog, Rosé  Šipun od rijetke sorte trojišćina s Krka, plešivički Sauvignon blanc Classy Erdoro, Amfora Neuburger Coletti također s Plešivice, Crno Venje Ivana Enjingija iz Kutjeva i Traminac izborne berbe prosušenih bobica Iločkih podruma.

Na Festivalu će se osim vina moći i kušati najboji proizvodi proizvođače suhomesnatih i ribljih delicija, tartufa, gusjih pašteta, maslinovih ulja te vode pa će izlagati i tvrtke Riba Dražin, Pršutana Perajica, Pietro & Pietro, Marfish, Jamnica, Anser, Otres…

 

Dođite na Festival 100 najboljih vina Hrvatske 14. lipnja u zagrebački hotel Sheraton i uživajte!

 

Foto: arhiva Vinski klub i Sunčana Barušić

Najavljen Međunarodni festival ekoloških vina 7.i 8. lipnja u Bedenici

Više od 20 izlagača iz Hrvatske, Austrije, Slovenije, Srbije i Makedonije već se prijavilo na Eco-Wine Fest u Bedenici, prvi hrvatski festival posvećen kulturi ispijanja ekoloških vina koji će se održati u petak i subotu, 7. i 8. lipnja – najavljeno je na press konferenciji održanoj u zagrebačkoj vinoteci/wine baru Wine&Friends.

Bit će to urbani festival u Kulturnom centru Bedenica i ispred njega. Tijekom poslijepodneva posjetitelji će moći obilaziti štandove izlagača, a navečer uživati u zabavnom programu. Prvu će večer nastupiti grupa Vatra, a drugu Soulfingers. Od pića će se posluživati samo ekološka vina, ekološki sokovi i voda. Posjetitelje očekuje i prateća gastronomska ponuda.

„Kao strastveni dugogodišnji ekološki vinogradar, vinar i proizvođač sokova od bobičastog voća i grožđa na vinskim sam događanjima u Europi vidio da i mala mjesta mogu organizirati sjajne vinske manifestacije koje male sredine s netaknutom prirodom promiču u atraktivne turističke destinacije. Mi smo naglasak odlučili staviti na ekološku proizvodnju grožđa i ekološka vina. Ekološka vina, nažalost, još nemaju mjesto na tržištu koje zaslužuju. Po kvaliteti su u rangu s najboljim vinima iz konvencionalne proizvodnje. Nadamo se da ćemo ovim festivalom doprinijeti tome da se u čašama zaljubljenika u dobra vina čim češće nađu ona ekološka“, kazao je idejni začetnik Eco-Wine Festa Dražen Bedeković iz Vina Bedekovich.

Dražen Bedeković

Dodao je kako se njegova vizija poklapa sa zelenim planovima od županijske do europske razine. U Programu razvoja ekološke poljoprivrede do 2030. godine Zagrebačke županije stoji da bi do tada sve poljoprivredne površine u toj županiji trebale biti pod ekološkim uzgojem.

„Vizija razvoja Zagrebačke županije je postati vodeća zelena županija koja svoj razvoj temelji na ekološkoj i inovativnoj proizvodnji hrane i razvoju pametnih sela. U Županiji se u posljednje dvije godine udvostručio broj ekoloških vinara i vinogradara. Trenutačno ih je četrnaest. Najbolji vinari Zagrebačke županije okreću se ekološkoj proizvodnji vina. Među njima je jedan koji će u potpunosti preći na ekološko vinogradarstvo i vinarstvo, te jedan koji će dobiti oznaku Demeter. Zagrebačka županija i novčanim potporama potiče razvoj ekološkog vinogradarstva i vinarstva te manifestacija koje promiču ekološka vina“, objasnio je Josip Kraljičković, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo Zagrebačke županije.

Josip Kraljičković

„Ponosan sam što je Općina Bedenica suorganizator Festivala koji će doprinijeti razvoju turizma. Festival nam je izazov u organizacijskom smislu, no nadamo se da će privući velik broj izlagača i posjetitelja te da će svi iz Bedenice ponijeti lijepe uspomene“, rekao je Slavko Cvrlja, načelnik Općine Bedenica.

Slavko Cvrlja

Uvod u Festival bit će ocjenjivanje ekoloških vina u ponedjeljak 27. svibnja u Bedenici. Sudjelovat će suci s najvećih svjetskih ocjenjivanja: dva s Decantera te po tri s Mundus Vinija i Concoursa Mondial de Bruxelles. Iz inozemstva stižu prof. dr. Vesna Maraš s Biotehničkog fakulteta u Podgorici, Ljubica Radan, enologinja i vinarka iz Novog Sada, Ingrid Mahnić, enologinja i vinarka iz Dragonje u Sloveniji, njemački sommelier podrijetlom iz BiH Ivan Planinić te makedonski sommelier Zvonko Herceg. Domaći ocjenjivači bit će dr. sc. Ivana Puhelek sa zagrebačkog Agronomskog fakulteta i sommelieri Željko Bročilović , Darko Lugarić, Mario Meštrović i Josip Orišković.

Poslovna tajnica udruge Bregovita Hrvatska Suzana Operman istaknula je da će novi festival u Bedenici doprinijeti još većoj prepoznatljivosti Središnje bregovite Hrvatske kao vinske regije koja bilježi procvat ekološke proizvodnje vina. Pritom je podsjetila kako je prošla godina bila zahtjevna vinogradarima Bregovite Hrvatske, a posebno onima koji se bave ekološkim uzgojem. Unatoč tome, dodala je, ekološki su vinari iz središnjeg dijela zemlje stvorili vina koja osvajaju priznanja na prestižnim svjetskim natjecanjima.

Tomo Jakopović, Slavko Cvrlja, Suzana Operman, Dražen Bedeković, Josip Kraljičković i Ivo Kozarčanin

Na EWF-u će se moći kušati vina vinarija Bolfan, Kopjar, Enjingi, Pilato, Rizman, Glavica, Plavinci, Schloss Ortenberg i brojnih drugih.

 

Foto: Božidar Banov

Osebujna vina osebujnog Igora Ivanića

Vino nije samo poljoprivredni proizvod. Ono predstavlja životnu filozofiju i naša vina su školovana s poštovanjem prema posebnostima naših vinograda. U konačnici, ona izražavaju karakter našeg vinogorja, koji je ustrajniji nego što su raspoloženja pojedinačni berbi.

Tako govori Igor Ivanić čija je vinarija iz Kutine prvo vino napravila iz berbe 2010. Danas ima tri hektara vinograda u kojima dominiraju pinot crni i škrlet. Svi vinogradi su u programu ekološke proizvodnje. Na predstavljanje u zagrebačkom Business Clubu 5 donio je tri škrleta i četiri crna pinota. I oduševio više od 20 vinskih profesionalaca i zanesenjaka.

Igor Ivanić

Škrlete puni pod etiketom Pukli kamen. Naziv je odabrao prema legendi iz Garić-grada. Podno ruševina staroga grada Garića na Moslavačkoj gori ogromna je stijena koja izgleda kao da je posred nje urezan trag kotača. Narod je zove Pukli kamen a legenda kaže kako je nastala prilikom gradnje grada Garića. Pukli je kamen, samo puno manji, Igor pronašao u vinogradu u kojem je sadio škrlet. Dao mu je to ideju za fantazijski naziv vina.

Škrleti su minimalno macerirani, ali po boji i filozofiji svakako spadaju u jantarna vina. Berbe 2020 i 2021. jako su slične, malo naglašenije macerirane i uz malo veći utjecaj hrasta. Škrlet 2020. je najdublji i najkompleksniji, izražene svježe te finog mirisa i okusa. Ima još prostora za razvoj, premda je sad, poput ostale dvije berbe, sasvim spreman. Berba 2022. je od vrlo zrelog grožđa što se primjećuje po više alkohola te aromi. Ona je malo slabijeg intenziteta, ali izuzetno fina i sortna.

Berba 2021. je iznimno ljupka i nježna što baš i nisu uobičajene prve asocijacije kod maceriranih vina. Jako je sortna, otvara se na bijelo i žuto voće, prvenstveno breskvu i krušku, potom na cvijet lipe i bijeli čaj. Okus je bogat i fino, tanini sasvim glatki i  prožeti visokom svježinom. Sva tri vina su savršeno precizna i sjajan pristup škrletu.

Igor Ivanić u vinogradu Dvije ruže

Crne pinote zove Dvije ruže. Isprva su na početku vinograda doista bile dvije. Sad ih je tri, ali naziv je ostao stari. Crni pinot  2022. iznimno je moćan, ozbiljne strukture i duboke boje, naglašenih aroma višnje i zrele trešnje. Okus je sljediv. Tanini mu daju čvrst gard, a ugodne kiseline svježinu. Vrlo zanimljivo vino za naše tržište.

Sporije se otvara berba 2021. Vino je isprva lagano herbalno, ali kasnije se otvara na crveno voće. Karakterno je i lišeno banalnosti. Boja je pinotovska, lagano providna i rubinska, a okus bogat ekstraktom i izraženo svjež. To je već vino za malo iskusnije vinoljupce.

Dvije ruže 2017. kompleksno je vino, aristokratske građe. Aromatski i okusno vrlo je razvijeno, ali dovoljno diskretno i nenametljivo da je u prvom planu elegancija. Mirisna senzacija započinje crvenim voćem, prvenstveno je riječ o zreloj višnji. Nastavlja se u začinskom tonu, a u finalu se decentno javlja miris kišne šume. Okus slijedi arome, a dodatno je obogaćen brojnim zrelim, dobro integriranim taninima uz primjetne mineralnost i svježinu. Dugotrajno i pamtljivo vino!

Crni pinot Dvije ruže 2015. ima slojevitu i pomalo likersku aromu prožetu mirisom  šumskog poda. Okusom vina dominira zrela trešnja. Dobrog je tijela, dugo i harmonično.

Vina su posebna, kao što je poseban i ovaj bivši panker, a danas uspješan IT stručnjak i poduzetnik. Osebujan tip na prvu djeluje pomalo ekscentrično, ali čim se malo zagrebe u njegov karakter lako je otkriti da je vinski vizionar prepun ideja koji zna što želi i kako stići do tog cilja.

Nije iz vinarske obitelji pa nije naslijedio vinograde, iskustvo, znanje, tehnologiju i sve ono što baštini druga, treća ili koja već generacija vinara. Morao je krenuti od nule. Ekološki pristup otežava mu proizvodnju ali to je nešto od čega se ne želi odmaknuti.

Foto: Marko Čolić, arhiva vinarije Ivanić i arhiva Vinski klub

Gifterija i Vinski klub osmišljavaju poklone prema želji kupca

Treba vam poklon, a niste sigurni što zapravo želite?
Recite nama, ili nam samo javite za koju je prigodu!
Mi smo tu da vam ponudimo prijedloge poklon paketa…

Tako Ana Plazibat i Iva Špalj nude ekskluzivne personalizirane poklone svoje tvrtke Gifterija. Cilj im je osmisliti i stvoriti uspomene za sve one koji daruju i koji darove primaju.

Ulja, octovi, šareni keksići znani i kao macaroni, aromatizirane soli, umaci, začini, čajevi, pekmezi… To su neki od proizvoda u paketićima ili paketima koje slažu za svakog kupca posebno, prema njegovim željama i sklonostima. I nije riječ o robi koja se kupuje u supermarketima, nego mahom o proizvodima malih tvrtki i OPG-ova čiji vlasnici i djelatnici ulažu u posao i strast kakva vodi i Anu i Ivu. Naravno da su u darovima i vina te fini destilati, a bit će ih i i više.

Ana Plazibat i Iva Špalj

Izazovna suradnja

Naime, u zagrebačkom vinskom baru Wine & Friends Ana i Iva su najavile suradnju s Tomislavom Jakopovićem i Ivom Kozarčaninom, osnivačima prvog hrvatskog vinskog news portala vinskiklub.hr.

“Jako nas veseli ova suradnja. Izazov je birati vina uz vrhunske prehrambene proizvode, posebno u ekskluzivnim kombinacijama. Pravilan odabir u personaliziranom poklonu pružit će poseban užitak onome kome se daruje, a mi sigurno možemo odabrati najblja vina. Naročito za posebne prigodne, kakva je primjerice Valentinovo, kada zajedno uživaju i darivatelj i darovani, a vino je uvijek dobrodošlo u takvom društvu. Ma, vino je uvijek dobrodošlo…”,  rekao je Tomislav Jakopović.

Tomislav Jakopović, Ana Plazibat, Iva Špalj i Ivo Kozarčanin

Fina vina iz vinskog bara i suhomesnati proizvodi
Najavu ove suradnja su, naravno, popratila i fina vina. Vinski bar Wine & Friends dočekao je goste izvanrednim zrelim ružičastim pjenušcem Rosula vinarije Kos iz Svetog Ivana Zeline, a tijekom razgovora o darovima uživalo se i u dva vrlo rijetka, gotovo jedinstvena vina: Calma 2021. vinarije Boškinac iz Novalje. Vino, mješavina autohtonih bijelih sorata maraštine i debita, iznenadilo je svježinom. Iako vino nije posebno pripremamo za odležavanje, ostavilo je dojam puno mlađega nego što je. I crno vino bilo je izvorno: Dom Kalebić Cuvée crni 2018. jedinstvena je kombinacija plavca malog, crljenka kaštelanskog i dobričića šoltanskog. Ove tri sorte su u najbližem srodstvu, no genska istraživanja nisu razjasnila tko je kome roditelj, a tko potomak.

Vina su vrlo dobro popratila plate suhomesnatih proizvoda i finih sireva. Pronašla su svako svoje “prijatelje” među kulenom, čvarcima, kobasicama, suhom vratinom i izvrsnom bijelom slaninom od crne slavonske svinje koju gotovo nije trebalo gristi: sama se topila u ustima.

Više informacija o jedinstvenim darovima u posebno dizajniranim pakiranjima može se pronaći na internetskoj stranici gifterija.com. O njima će pisati i vinskiklub.hr u svojoj rubrici Vino i hrana!

 

Foto: Nikola Zoko