Arhiva oznaka za: Goran Hanžek

Vina vinarije Litterarri osvajaju zlatne medalje na svjetskim natjecanjima

Nagrađivana vina Litterarii vinarije, koja je postala je omiljena destinacija za ljubitelje vina koji traže intimnija događanja i privatna okupljanja na samo 30 minuta od Zagreba, predstavljena su u Zagrebu u ambijentu novog wine&lifestyle boutique Pupitres & A’more. Razlog predstavljanja bile su izvrsne vijesti koje su stigle s prestižnih međunarodnih natjecanja.

Sanja Gregorius, Jelena Šimić Valentić i Goran Hanžek

Litterarii Sauvignon Blanc berba 2022. ove je godine visoko nagrađivano vino sa zlatnim medaljama na prestižnim svjetskim natjecanjima. Uz Sauvignon Selection by Concours Mondial de Bruxelles 2024., gdje je u konkurenciji više od 1200 uzoraka vina nagrađeno zlatnom medaljom, zlatnim medaljama nagrađeno je i na Salon Sauvignon Ptuj 2024. te Izložbi kontinentalnih vina Hrvatske 2024.

Sauvignon Blanc vinarije Litterarii izlazi na tržište tek nakon dvije godine odležavanja, godinu dana u inox tankovima i godinu dana u boci, što mu osigurava kompleksnost i strukturu, uz zadržavanje iznimne kakvoće i intenziteta aroma. Ovaj pristup proizvodnji vina rezultira moćnim, strukturiranim vinom s velikom svježinom, što objašnjava brojna priznanja.

Litterarii Emeritus Chardonnay iste vinarije berba 2020. nagrađen je brončanom medaljom na Decanter 2023., dok je berba 2021. osvojila Veliku zlatnu medalju na Izložbi kontinentalnih vina Hrvatske 2024., kao najbolje ocijenjeno vino u kategoriji suhih vina. Ovaj chardonnay izuzetno je slojevit i bogat, vrlo profinjene kakvoće. Vino odležava na vlastitom talogu (tehnologija sur lie) u petstolitarskom tonneaux bačvama od francuskog i američkog hrasta do 12 mjeseci, a potom još najmanje 12 mjeseci u bocama.

Vinarija Litterarii smjestila je svoju vinogradarsku i vinarsku proizvodnju u kuriju Nespeš, izgrađenu 1794. godine kao ladanjsko imanje, a koje se nalazi nedaleko Zagreba. Vina vinarije Litterarii nastaju na najposebnijim položajima zelinskog Prigorja, smještenim na južnim padinama Medvednice. Ova pozicija osigurava savršene uvjete za uzgoj vinove loze. Vinogradi su stari 36 godina i zasađeni su sortama grožđa iznimnog potencijala kao što su chardonnay, silvanac zeleni, rajnski rizling, sauvignon, te traminac. Ekspozicija i položaj vinograda, uz superiornu zrelost nasada i idealne klimatske uvjete, čine ovaj terroir jedinstvenim na vinskoj mapi, ne samo kontinentalne Hrvatske, već i svijeta.

Sva vina vinarije Litterarii proizvedena su iz grožđa iz vlastitih vinograda, a svo grožđe bere se ručno. Goran Hanžek, vlasnik vinarije, okupio je tim vrsnih stručnjaka koji potpisuju ova fantastična i višestruko nagrađivana vina. Glavni enolog je profesor Agronomskog fakulteta, Željko Andabaka, koji uz sebe ima mladog enologa Tomislava Drempetića, svog bivšeg studenta, koji brine o svakom detalju kako bi vina bila besprijekorna. Ova predivna obiteljska vinarija ponosi se i vinogradarom Ivicom Sušecom, koji već više od trideset godina vodi brigu vinogradu.

 

Vinarija Litterarii, iako je tek četiri godine na tržištu s ovom etiketom, s ponosom ističe svoja vrhunska vina koja osvajaju prestižna priznanja na međunarodnoj sceni, potvrđujući tako svoj status jedne od najistaknutijih vinarija u Hrvatskoj sa perspektivnom  budućnosti. U ovoj slikovitoj vinariji, posjetitelji mogu uživati u kušanju vrhunskih vina i sudjelovati u malim događanjima koja se organiziraju određenim vikendima. Sve informacije možete saznati putem društvenih mreža vinarije @litterariiwinery, a već ovu nedjelju, 16.06. od 12-17h možete uživati u Litterarii Cherries and Wine Sunday.

www.litterarii.hr / @litterariiwinery