Arhiva oznaka za: Festival 100 najboljih vina Hrvatske

Korak, Galić, Dobravac, Ante Sladić, Trs i Krauthaker imaju najbolja vina!

Prvi pjenušac među 100 najboljih vina Hrvatske je plešivički Korak Blanc de Blancs. Najbolje ružičasto vino je kutjevački Galić Rosé, najbolje jantarno Simminor rovinjske vinarije Dobravac, a najbolje bijelo Maraština Ante Sladića iz Plastova pokraj Skradina. Među crvenim vinima prvak je Cabernet Franc Premium Selection iločke vinarije Trs, a među desertnima Zelenac Izborna berba prosušenih bobica vinarije Krauthaker iz Kutjeva.

Najbolje crveno i bijelo vino – Zlatko Bosnjak i Ante Sladic

Pobjednici su proglašeni na Festivalu 100 najboljih vina Hrvatske u zagrebačkom Hotelu Sheraton, velikom finalu projekta portala vinskiklub.hr koji je započeo krajem prošle godine. Vodeći su hrvatski sommelieri poput izbornika predlagali najbolja vina po gore navedenim kategorijama. Tako smo dobili listu s više od 300 etiketa koja je, prema broju nominacija, svedena na 114. Među tim je vinima na slijepom ocjenjivanju “odabrano” 100 najboljih, a saznali smo i koja su prvo, drugo i treće u svakoj kategoriji.

Najbolje jantarno vino – Dobravac Simminor

Drugi najbolji pjenušac tako je plešivički Šember Baba Draga, a treći međimurski Štampar Urban White. Među ružičastim vinima su na pobjedničkom postolju i Cuvée Rose vinarije Antunović iz Dalja te Kutjevo Rosé Premium, a među bijelima Venje bijelo Ivana Enjingija iz Kutjeva i Rajnski rizling Primus zagorske vinarije Bolfan Vinski Vrh. Drugo najbolje jantarno vino je Amfora Neuburger Coletti s Plešivice, a treće Galić Macerator.

Najbolje ruzičasto vino – Galić Rose

Priznanja za drugo i treće najbolje crveno vino zaslužili su Cuvée zagrebačke vinarije Jakob čiji su vinogradi u Brodskom Stupniku te Petit Verdot istarskog vinskog čarobnjaka Morena Degrassija. Drugo najbolje desertno vino je Graševina Ledeno vino Kutjevo, a treće Malvazija San Salvatore vinarije Benvenuti iz Kaldira pokraj Motovuna. Ostala vina s liste 100 najboljih su – četvrta.

 

Najbolji hrvatski pjenusac – Korak Blanc de Blancs, Josip Korak

Usporedno sa “službenim” ocjenjivanjem, najbolja su vina birali i čitatelji Vinskoga kluba. Prema tom Glasu naroda najbolji je pjenušac 1288 vinarije Pavlomir iz Novog Vinodolskog, prvi rosé Trojišćina vinarije Šipun iz Vrbnika na Krku, a bijelo vino Erdoro Classy Sauvignon blanc plešivičke Mladine. Među jantarnim je vinima najviše glasova osvojio Neuburger Amfora Coletti, među crvenima Enjingijevo Venje crno, a među desertnima Traminac Izborna berba prosušenih bobica Iločkih podruma. I njima su priznanja uručena na Festivalu u Sheratonu koji se pokazao kao iznimno ugodno druženje vinoljubaca i vinara.

Vinski klub: Tomo Jakopović, Ivo Kozarčanin i Marko Malović

“Jako veseli što su vina stigla iz svih 12 hrvatskih vinskih podregija”, rekao je Ivo Kozarčanin, glavni urednik portala Vinski klub.

“Zadovoljni smo i zato što je na listi, a i među nagrađenima, puno vina od hrvatskih autohtonih sorata”, dodao je suosnivač Portala Tomo Jakopović.

“S obzirom da smo imali ponajbolja vina, tražili smo i takve partnere kao izlagače hrane”, pojasnio je suvlasnik Portala Marko Malović.

Pietro i Pietro tartufi

Da vinari domaćini i vinoljupci gosti ne ostanu bez snage pobrinule su se tvrtke Pepefiš i Marfish koje su donijele morske specijalitete te Premium Tartufi i Pietro & Pietro sa svojim podzemnim gastronomskim blagom i prerađevinama od njega. Tvrtka Anser predstavila je gusje delicije.

 

Foto: arhiva portala Vinski klub

Na Festivalu 100 najboljih vina Hrvatske kušajte najbolje kapljice naših vinara

Zagrebački hotel Sheraton bit će domaćin Festivala 100 najboljih vina Hrvatske 14. lipnja 2024. Tad će biti i službeno proglašena po tri najbolja vina u kategorijama pjenušavih, ružičastih, bijelih, jantarnih, crvenih odnosno crnih te desertnih. Riječ je o prvom festivalu posvećenom vinima, a ne vinarijama. Bit će podijeljen u dva dijela, najavili su Tomo Jakopović, Ivo Kozarčanin i Marko Malović s portala vinskiklub.hr.

Ivo Kozarčanin, Tomo Jakopović i Marko Malović.

Od 13 do 15 sati bit će to poslovno druženje s vinarima za vinske trgovce, ugostitelje, sommeliere, novinare te ostale kojima je vino i biznis. Od 15 do 18 sati otvara se za javnost, za ostale zaljubljenike u vino koji će na jednome mjestu imati priliku kušati sam vrh ponude hrvatske vinske scene.

Festival će biti veliko finale projekta koji je ekipa portala vinskiklub.hr pripremala mjesecima. Pozvali smo 24 poznata hrvatska sommeliera da nominiraju vina za izbor. Naveli su više od 300 vina iz svih hrvatskih vinorodnih krajeva. Prema broju nominacija, lista je svedena na 114 vina, a među njima smo slijepim ocjenjivanjem došli do 100 najboljih.

Devet je vina od plavca malog nominirano, što među crnima, što među ružičastima. Osam je graševina, bijelih i desertnih te sedam čistih malvazija u bijelom, jantarnom i desertnom izdanju. Izrazito veseli što su vodeći hrvatski sommelieri istaknuli toliko vina od naših autohtonih sorata. Po broju nominacija slijede vina od chardonnay i pošipa, a na listi 100 najboljih su i vina od hrvatskih izvornih sorata maraštine, moslavca, babića, trojišćine, crljenka, terana, refoška… I među mješavinama sorata te pjenušcima puno je vina u kojima su “smiješane” samo naše ili dominiraju. Vodeće internacionalne sorte po broju nominacija su sauvignon, rizling te cabernet franc.

Dio projekta bio je i Glas naroda u kojem su čitatelji birali najbolja vina među nominirani. I odabrali su pjenušac 1288 vinarije Pavlomir iz Novog Vinodolskog, Rosé  Šipun od rijetke sorte trojišćina s Krka, plešivički Sauvignon blanc Classy Erdoro, Amfora Neuburger Coletti također s Plešivice, Crno Venje Ivana Enjingija iz Kutjeva i Traminac izborne berbe prosušenih bobica Iločkih podruma.

Na Festivalu će se osim vina moći i kušati najboji proizvodi proizvođače suhomesnatih i ribljih delicija, tartufa, gusjih pašteta, maslinovih ulja te vode pa će izlagati i tvrtke Riba Dražin, Pršutana Perajica, Pietro & Pietro, Marfish, Jamnica, Anser, Otres…

 

Dođite na Festival 100 najboljih vina Hrvatske 14. lipnja u zagrebački hotel Sheraton i uživajte!

 

Foto: arhiva Vinski klub i Sunčana Barušić