Arhiva oznaka za: Dvorac Podsreda

Kozje i Kozjanski park – odlična vikend destinacija

Vikend izleti postaju sve popularniji i traženiji, a nakon pandemije promijenili su se i prohtjevi turista: mnogobrojni su u potrazi za mirom, tišini, prirodnim ljepotama, čistim zrakom i aktivnim turizmom, bilo da se radi o šetnjama, bicikliranju, planinarenju, raftingu, adrenalinskim parkovima ili samo o debeloj hladovini ispod drveta okruženim cvjetnom livadom, dekicom, osvježavajućim pićem…

Živite li u središnjoj Hrvatskoj, u Zagrebu, Krapini, Karlovcu ili Varaždinu, predlažemo da istražite pravi biser Slovenije – Kozjanski park. Od granice s Hrvatskom (idete li preko Zaprešića), udaljen je svega nekoliko kilometara koje možete proći bez vinjete, vozeći se lokalnom cestom.
Kozjanski park je zaštićeno područje sa statusom regionalnog parka na istoku Slovenije, uz granicu s Hrvatskom i rijeke Sutle, dok se na zapadu proteže do planina Vetrnik i Oslica.

To je mjesto gdje se susreću predalpska brda, brežuljci zasađeni vinovom lozom, plodorodne ravnice uz rijeku Sutlu i krški krajolici, pa područje nudi brojne mogućnosti za istraživanje i uživanje u predivnoj prirodi.

Plodne doline Sutle i rječice Bistrice bile su odavno naseljene: na uzvisinama izgrađeni su dvorci, a oko i ispod njih razvila su se trgovišta i naselja koja i danas svjedoče o prošlim vremenima i bogatoj kulturnoj baštini koju mještani njeguju s ljubavlju.

Za početak istraživanja ovog područja predlažemo da vam „baza“ bude općina Kozje. Nekad mjesto bogate industrije – ovdje su se počele proizvoditi „Montice“ jakne koje su prošlog stoljeća bile hit među mlađom generacijom, a sve su popularnije i u današnje doba jer se proizvodnja s modernijim dizajnom i tkaninama nastavila u drugoj tvornici.

U općini Kozje nalazila se i tvornica Staklarne Rogaška – Decor u kojoj su majstori staklari dizajnirali i proizvodili brojna odličja za sportske nagrade, ali i vrijedni kristalni darovi – jedan je uručen Britanskoj kraljevsku obitelji, te Papi Ivanu Pavlu II.

Dobrodošlicu će vam zaželjeti dva simbola grada smještena na dva kružna toka – skulptura jabuke i stakleni zmaj. Visok je više od četiri metra, teži od 12 tona, a za izradu, prema ideji Mitje Lukanca korišteno je 1250 komada ručno obrađenog stakla. Zmaj je dio legende o borbi mještana sa strašnim zmajem kojoj je stala na kraj jedna koza!

Jabuka je podsjetnik na Festival jabuke koji se održava u rujnu, na kojem se želi prikazati rad i nastojanja u očuvanju prirodnih vrijednosti ruralnog i kulturnog krajolika Kozjanskoga, čiji su bitan prepoznatljiv pejzažni element travnati voćnjaci visokostablašica starih sorta jabuka.

Kofere spustite u „Gostilni i prenoćištu Kozjanski dvor“, butik hotelu u vlasništvu braće Iztok i Sandi Štus. Otkada su kupili stari restoran i prenoćište te „birtiju“, kako su nekad mještani zvali ovaj prostor, malo po malo pretvorili su ga u moderno uređen ugodan prostor u kojem se može prespavati, ali i dobro pojesti.

Iztok i Sandi Štus

Dok čekate specijalitete pripremljene od lokalnih namirnica (pastrva s mladim krumpirom u „škarniclu“, sočna marinirana rebrica s Kozjanskim umakom, piletina na bezbroj načina….), zavirite iza zgrade. Naime, tamo stanuju jarac Piko i njegova brojna obitelj koji će odmah prići ogradi i dakako žicati hranu (pssst… jako vole kruh!).

Svim je gostima na raspolaganju sauna, a oni koji je baš i ne vole, mogu, uz čašu dobrog vina (primjerice vina Mramor), uživati na terasi s pogledom na jezero u kojem, vjerovali ili ne – plivaju šarani.

Preko puta Kozjanskog dvora nalaze se odlično uređena velika i mala igrališta, od nogometnog, košarkaškog do prostora s raznobojnim tunelima i penjalicama. Postoji i bazen, ljeti se može kupati uz rijeku a spavati? Pa zapravo, to je kamp namijenjen djeci. Ovdje u velikim šatorima mogu boraviti u organiziranim grupama (posebno je zanimljivo za djecu koja su sportsko aktivna), ali djeca mogu doći i na ljetovanje i vrlo brzo pronaći nove prijatelje. Kamp funkcionira na tjednoj bazi (šest dana, pet noći) i organiziran je 24 satni nadzor stručnog osoblja te brojne aktivnosti za djecu.

U Kozjanskom dvoru se mogu unajmiti i električni bicikli – idealni za vikend istraživanje ovog dijela Kozjanskog parka. Predlažemo da se (električnim biciklom nije naporno), odvezete do podnožja Grajske staze, ostavite bicikle i srednje teškom planinarskom stazom uputite kroz šumu sve do vrha dvorca Podsreda.

Osim predivne prirode i žubora potoka koji će vas okruživati, dodatnu zabavu pružit će poučna staza na čijim panoima možete doznati sve o drveću koje raste u ovom području, pogađati od koje su životinje utisnuti tragovi uz stazu ili koje ljekovite bilje raste na obroncima.

Kraj staze je ujedno i ulaz u dvorac Podsreda. Kažu za njega da je „najdvorskiji“ od svih dvoraca u Sloveniji, jer sa svojom bogatom kulturnom aktivnošću živi i danas. Jedan je od rijetkih kulturnih spomenika iz romaničkog doba koji je u posljednjih trideset godina iz gotovo propadajućeg stanja uz potpunu obnovu postao važan nositelj događanja i cjelovito ponude u ovom dijelu Slovenije.

U dvorcu ćete moći pogledati mnogobrojne zanimljivosti: dvorske prostore, renesansnu dvoranu, stalnu slikarsku izložbu Franceta Slana, stalnu zbirku stakla iz nekadašnjih „glažuta“ (starih staklana), dvorsku tamnicu i kuhinju, dvorski podrum u kojem možete pogledati predstavljanje zaštićenog područja Regionalnoga parka Kozjansko te potkrovlje i galerije gdje ugošćuju mnogobrojne izložbe poznatih domaćih i stranih umjetnika. Renesansna dvorana ujedno je službeni prostor za vjenčanja.

Možete ga istražiti uz pomoć audio vodiča na više jezika, odabrati vođenu turu ili, pogotovo ako ste s djecom – turu “Potragu za blagom”. Naime, to je zabavan i interaktivan način obilaska dvorca u kojem će uživati cijela obitelj.

U dvorcu Podsreda može se i prespavati, jer jedno je krilo dvorca pretvoreno u sobe za odmor. Pa želite li se probuditi kao kralj ili kraljica, raspitajte se za smještaj.

Nakon silaska do bicikla koje možete ostaviti u dvorištu gostoljubivog domaćina u podnožju Gajske staze, prihvatite i poziv domaćina. Naime, to je dvorište Kleti vin in penin Moškon. Domaćin Rajko Moškon rado će vam pokazati podrum, ponuditi vas čašom pjenušca koji će vas osvojiti na prvu!

Biciklom krenite prema hotelu Kozjanski dvor, ali na pola puta, na lijevoj strani obratite pažnju na putokaz, pa pažljivo zbog prometa koji nije gust, a vozači se često susreću s grupama biciklista, skrenite prema Kukovičičevom mlinu. Nakon prelaska drvenog mosta, potražite gazdaricu Maju koja je dolaskom u obitelj Kukovičič postala mlinarica.

Maja Kukovičič

Za ulaznicu od 1 € (uz prethodnu najavu), Maja će vam ispričati o bogatoj obiteljskoj tradiciji, koju danas uspješno povezuju sa suvremenim načinima proizvodnje. Vidjet ćete kako radi mlin, pod prstima osjetiti kakvo je brašno od pira koje pada u drvenu lipovu kutiju nakon što ga zahvaljujući snazi vode samelju kameni valjci, a kasnije možete (za ulaznicu od 5 €) kušati domaći kruh s domaćim namazima, popiti sok od bazge, a u dućanu kupiti njihove ekološke proizvode. Novitet u ponudi Kukovičiča je „Culica“ Kozjanskih dobot, odnosno pinklec/zavežljaj hrane kojeg možete ponijeti na obližnje proplanke i pojesti uz pjev ptica.

U općini Kozje nalaze se sela koja pričaju divnu priču o povijesti. Jedno takvo je Pilštani (od Kozjanskog dvora nekoliko kilometara) gdje će vas (uz prethodnu najavu) dočekati Andrej Kolar. Iskusni je to turistički vodič koji živi u Plištanju i koji ovaj kraj voli na poseban način. Pričajući o Kozjem povesti će vas ulicama Pilštanja ukazujući na posebnosti.

U selu se nalazi Sigurna kuća za djecu, mjesna crkva Sv. Mihaela u kojoj će vam ispričati priču o Svetoj Emi, jedinoj slovenskoj svetici. Dok vam šetajući uz sramotni stup priča povijest, dobro ga slušajte jer obilazak završava u šoli (školi) Pilštajn.

Otvorit će vam vrata učionice, sjest ćete u školsku klupu sa početka prošlog stoljeća i proći nekoliko predmeta klasične nastave. Boravak u školi jedinstveni je turistički proizvod ovog kraja i zabava za cijelu obitelj.

Andrej Kolar

U školi ćete naučiti puno i o prirodi ovog kraja, a sve što naučite možete i vidjeti. Tako iz škole krenite u prirodu sve do predalpskih predjela Kozjanskog parka, uspinjući se na vrhove Veternik, Oslica i Bohor (od 600 do 1000 metara nadmorske visine).


Na Veterniku se nalazi vidikovac s harfom koju svira vjetar, a dok se penjete pazite da hodate utabanim stazama. Naime, na ovim predivnim cvjetnim livadama rastu rijetke divlje orhideje u društvu mirisnog ljekovitog bilja.


Iz Kozjanskog parka, odnosno malog hotela retro naziva “Gostilna i prenoćište Kozjanski dvor” možete istražiti još mnogo prirodnih ljepota, ali i susjedna mjesta Podsredu i Podčetrtek, pa će se možda vikend bijeg pretvoriti i u mali godišnji!

Tekst: Sunčana Barušić
Foto: Nikola Zoko, Sunčana Barušić i arhiva Tic Kozjanski park

Krenite na kraljevski vikend – razgledajte dvorce Posavja!

Prijeđete li granicu Hrvatske sa Slovenijom, prvo što ćete ugledati kod susjeda svakako su Mokrice. Riječ je o srednjovjekovnom kaštelu okruženom perivojem s dvjesto godina starom šumom, mjestom koje je oduvijek dobro poznato po odličnoj gastronomskoj ponudi, kraljevskom odmoru, kulisi za brojna vjenčanja i snimanje spotova (1988 se pojavio u video spotu grupe Pet Shop Boys u pjesmi Heart.) ali i golf terenima poznatim u Europi.

Ali, Mokrice nude mnogo više, a u Posavju – pitoresknom dijelu slovenije može se istražiti i razgledati još dvoraca! Naime, naši susjedi odnedavno se mogu pohvaliti odličnim turističkim projektom Dvorci Posavja u kojeg je uključeno čak šest različitih dvoraca s jedinstvenim pričama u kojima će uživati i mali i veliki gosti. Obići ih možete parcijalno – kombinirajući izlet s ostalim atrakcijama ovog kraja ali i sve zajedno objediniti u jednom kvalitetnom vikend izletu tijekom kojeg ćete spavati u uvjetima dostojnim kraljeva.


Kako obići Dvorce Posavja? Živite li u Zagrebu znajte da ćete napraviti krug u radijusu od 70-ak kilometara. Priču započnite u već spomenutom Dvorcu Mokrice koji može biti i „baza“, za noćenje. Naime, Mokrice u   ponudi imaju hotelski smještaj visoke kategorizacije, a prenoćiti se može i u dvorcu Sevnica (apartman), dok dvorac Podsreda ima ugodne sobe s pogledom na Kozjanski park prirode.

Dvorac Mokrice

Prekrasa renesansni dvorac s pogledom na Posavje dvorac isprva je bio četverokutna kula sagrađena u 4. stoljeću u vrijeme Rimskog Imperija a koristila se isključivo u obrambene svrhe. Čuvala je put koji je povezivao Rim s istokom Europe, cestu od Ljubljane (Emona) do Siska (Siscia), koja je vodila preko rimskog grada Neviodunum (danas selo Drnovo kod Krškog) i Andautonie (Ščitarjevo kraj Zagreba).

Utvrda se kao dvorac prvi put pojavljuje u spisima kao kastel Mokriz godine 1444. a od tada, pa sve do 1977. godine u njemu su boravili mnogi koji su ga i oblikovali. Dvorac skriva priču o tome koliko je utjecaja na ovo velebno imanje imala obitelj Gregorijanec (vladali su njime 100 godina) pretvarajući gotski kastel u renesansni dvorac, tko je sve bio zatvoren u tamnice ovog dvorca (legenda kaže kako je u mraku ispod dvorca bio zatočen i veliki vođa seljačkih buna Matija Gubec), ali i tko je sve živio u dvorcu u novijoj povijesti.

U romanima Augusta Šenoe, Zlatarevo zlato, često se spominju Mokrice dom obitelji Gregorijanec. Izgled perivoja u kojem se danas nalazi dvorac osmislio je Gustav Auersperg nazivajući ga Engleskim parkom u kojeg je dao postaviti kipove četiri godišnja doba, a upravo ova obitelj bila je zaslužna i za nastanak kamenog mosta. Lančani drveni most još se uvijek nalazi na ulasku u dvorac i smatra se jednim od najljepših primjeraka u Europi.

Zanimljiv je i podatak da je u dvorcu u 17. stoljeću živjela Barbara Moscon, rođena Drašković koja se, kako legenda kaže, zbog nesretne ljubavi, bacila s kule. Priča se da njezin duh još danas opsjeda dvorac. Ali, ne brinite, boravak u Mokricama je opuštajući i divan, a mnogima je upravo ovo mjesto idealna baza za otkrivanje okolice.

Mokrice su vrlo često kulisa za vjenčanja koja se mogu održavati na otvorenom ili u kuli koja nosi naziv Viteška dvorana. Zanimljiv je podatak kako su se početkom 90-ih godina prošlog stoljeća na ovom mjestu pregovarali predstavnici slovenske i hrvatske države. Uz to, na imanju se nalazi Forest hotel Žitnica koji je, kako samo ime kaže nekad bilo mjesto za čuvanje žita. Danas je to luksuzna depandansa s ugodnim sobama i apartmanima u kojima ćete spavati u miru budeći se uz cvrkut ptica.

Unutar ovog hotela nalazi se i velika dvorana zvana Barbara, idealna za proslave i sastanke, što omogućuje da na ovom mjestu boravi i veća skupina ljudi. Doručak će vam poslužiti u Restoranu 1444 na prvom katu dvorca u kojem možete uz uživati i u večeri promatrajući zalazak sunca.

Budući da je dvorac Mokrice poseban po spoju čovjeka i prirode, boravite li ovdje lako se i sami možete ‘spojiti’ s prirodom. Tijekom dana može se uživati u pikniku u prirodi koji vam, baš kao nekad, poslužuju na području Engleskog parka.

Dvorac Mokrice od 1992.godine imaja i golf igralište visokog standarda na kojem djeluje i istoimeni golf klub zbog kojeg ovo mjesto posjećuju igraći golfa iz cijelog svijeta. Boravite li u Mokricama svakako isprobajte ogledni sat golfa nakon kojeg će vas preplaviti emocije – nećete znati jeste li se više zaljubili u golf ili prirodu koja je na ovom mjestu očaravajuća.

Mokrice se nalaze u blizini Termi Čatež pa boravak u ovom dvorcu kombinirajte s aktivnostima u termama koje su udaljene od dvorca samo pet minuta vožnje automobilom. Istražite kombinirane ulaznice na Ljetnu Termalnu rivijeru, ali i wellness opuštanje.

Kostanjevica na Krki – Muzej moderne i sodobne umjetnosti s galerijom Božidara Jakca

Odlučite li da Mokrice budu polazna točka istraživanja dvoraca Posavja,    krenite prema Kostanjevice na Krki. Zanimljiv je to gradić bogate povijesti kojeg posebnog čini impozantni dvorac sa središnjom crkvom.

Njegova priča vezana je za život redovnika na ovom području – samostan Marijin Studenac osnovan 1234. godine, sve je do njegovog ukidanja 1785. godine predstavljao je središte vjerskog, prosvjetiteljskog i gospodarskog života ovog kraja čiji je današnji oblik u najvećoj mjeri sačuvala samostanska crkva, koja je jedan od najljepših primjera rane gotske i kasnije barokne arhitekture u Sloveniji.

U crkvi se u organiziraju mnogobrojni koncerti ali i svečanosti. A što se događa u prostorima mirnog samostana? On je ne tako davne 1974. godine postao Galerija Božidar Jakca. Ime je dvorac/galerija dobila po jednom od najpoznatijih slovenskih ekspresionista. Osim njegovih djela Galerija stalnim izložbama predstavljena i umjetnike poput Jožeta Gorjupa, Francae i Toneta Kralja, Francata Goršea, Janeza Boljka, Zorana Dideka, Bogdana Borčića i Pleterske kolekcije europskih slikara, čiji je vlasnik monaški samostan Kartuzija Pleterje.

Od 1961. godine u Kostanjevici na Krki održava se i Međunarodni simpozij kipara Forma Viva, koji se smatra najstarijim djelujućim simpozijem na svijetu. Tijekom svih godina simpozija izrađeno je više od 100 skulptura od drveta, koje su izložene u neposrednoj blizini Galerije Božidar Jakac i u Kostanjevici na Krki, a koje možete razgledati u prekrasnoj šetnji prirodom.

Na ovom mjestu u miru i posebnom spokoju možete uživati u umjetnosti dostupnoj svima, a u jednom od programa koji su namijenjeni posjetiteljima probudit će umjetnika u vama. U radionici u prizemlju dvorca možete napraviti svoju vlastitu grafiku, ali i zaviriti u vinski podrum i čuti priču o Cvičeku, vinu ‘rođenom’ u ovom kraju. Za razgled Galerije Božidar Jakac, muzeja Moderne i sodobne umjetnosti potrebno je izdvojiti dva sata, a doživljaj koji ćete ponijeti s ovog mjesta ‘nosit’ će vas danima.

Posavski muzej Brežice
Nedaleko od Kostanjevice na Krki, u strogom centru Brežica nalazi se Posavski muzej Brežice. Impozantni renesansni dvorski objekt iz 16. stoljeća, oduševljava svojom prekrasnom baroknom unutrašnjošću i posebnim biserom – Viteškom dvoranom jedinstvenom u Sloveniji.

U razgled  dvorca možete krenuti uz vodstvo ali i sami uživajući u odličnom interaktivnom sadržaju dostupnom svim uzrastima. Posavski muzej Brežice već od 1949. godine predstavlja baštinu Posavja, od njegovih najranijih dana do danas. Arheološka zbirka pripovijeda priču prapovijesti, a saloni kroz koje prolazite promatrajući suvremen život koji prolazi te kako je izgledao život na ovom mjestu kad je dvorcem vladala obitelj Attems. Upravo oni su dvorac pretvorili u rezidenciju prilagođavajući prostor vlastitim afinitetima.

Glavni dijelovi dvorca stubište, kapela i Viteška dvorana oslikani su, a dvorana je obnovljena 2011. godine i predstavlja jedinstveni primjer baroknog svjetovnog zidnog slikarstva u Sloveniji. Posavski muzej Brežice žila je kucavica ovog malog grada u kojem se održavaju brojne izložbe, radionice (poput radionice izrade nakita od mjedi – slitina bakra i cinka), koncerti, razne kulturne manifestacije i svečanosti, događanja, priredbe, ali i vjenčanja. Kad ste u Posavskom muzeju Brežice svakako zavirite i u dvorsku trgovinu u kojoj se nalazi odlična ponuda ručno rađenih suvenira koji su dio projekta Brežice select a u kojeg su uključeni lokalni kreativci iz svih segmenata.

Dvorac Rajhenburg

Sa šezdeset metara visokog kamenog gata iznad ušća potoka Brestanice u rijeku Savu područje je stoljećima kontrolirao dvorac Rajhenburg. Najstariji romanički dio svjedoči o prvobitnoj gradnji između 1131. i 1147. godine pod nadbiskupom Conradom I, a dvorcem i pripadajućim posjedom stoljećima su upravljali legati koji su mu dali ime Dvorac Rajhenburg (njemački Reichenburg). Nasljednici obitelji koja je vladala dvorcem počeli su dodavati suvremenije elemente i postupno stvorili ono čemu se danas dive mnogi posjetitelji.

Godine 1881. Rajhenburg su kupili redovnici trapisti pretvarajući ga u samostan koji je djelovao do travnja 1941. godine, kada su njemački okupacijske su vlasti u dvorcu i pripadajućim gospodarskim zgradama osnovale deportacijski logor Slovenije.

Godine 1947. raspušten je red trapista, a dvorac i njegova imovina nacionalizirana da bi se godinu dana kasnije, na ovom mjestu otvorio Ženski odgojno-popravni dom, a kasnije i drugi odgojni domovi i institucije. Od 2004. godine ovaj prekrasan dvorac je u vlasništvu Općine Krško a svojim stalnim postavom i brojnim manifestacijama omiljeno je mjesto kako domaćih tako i stranih ljubitelja umjetnosti i povijesti. Hodajući kroz prostore ovog dvorca svaki posjetitelj dobiva uvid u razvoj dvorske arhitekture od romanike, gotike i renesanse do suvremenog doba. Dvorac u svojoj unutrašnjosti krije i dvije kapele – romaničku iz 12. stoljeća i gotičku iz 16. stoljeća. Renesansni dnevni boravak s luksuznim dvoranama završava freskama bogato oslikanom prostorijom.

 

Stalni postavi Muzeja daju uvid u doba kada su u dvorcu djelovale kaznenen ustanove, posjetitelji mogu razgledati dvorski namještaj iz zbirki Narodnog muzeja Slovenije, doznati i povijesti vitezova za vrijeme Jurja III u novootvorenoj izložbi Vitezovi danas, ali i razgledati originalne medalje koje je osvojio Primož Kozmus, jedan od najuspješnijih slovenskih sportaša.

Dvorac Rajhenburg jedan je od najvažnijih spomenika srednjevjekovnog dvorca arhitekture u Sloveniji, zbog čega veliki naglasak stavljen na povijest gradnje zgrade. Ono što oduševljava na ovom mjestu je činjenica da je dvorac u potpunosti otvoren svakom posjetitelju i da nakon razgledavanja postav možete uživati u jedinstvenom vinskom podrumu Peninoteki s odličnom zbirkom pjenušavih slovenskih vina ili pak kušati fine dining zajlogaje u restoranu A3 gdje se sljubljuju okusi Slovenije.

I dvorska trgovina je posebna. Suveniri su Slovenski, većina je ručno rađena, a kako u jednom dijelu dvorca puno slušate o čokoladi koju su na ovo područje donijeli i proizvodili Trapisti red je da kući ponesete i slatki suvenir – Brestničku čokoladu.

Dvorac Sevnica

Od Dvorca Rajhenburg, u samo dvadeset minuta lagane vožnje stići ćete u još jedan divan dvorac Posavja. Riječ je o dvorcu Sevnica koji ponosno bdije nad istoimenim gradom. Sagrađen  je u prvoj polovici 12. stoljeća, a u pisanom se obliku spominje 1309. godine kao “castellum Liechtenwalde”. Kroz povijest dvorac je bio dom brojnim obiteljima koje su ga uvelike oblikovale, a o čemu govori postav dvorca, ali i mondeno ljetovalište za bogataše Austro-Ugarske. U nekim spisima tog vremena Sevnica se opisuje kao mjesto blage klime, prekrasnog položaja (blizina planine Lisca) i divnih eno gastro užitaka.

Tako je i danas – Dvorac Sevnica je omiljeno mjesto brojnih domaćih i stranih turista, koji ga posjećuju a nakon njega razgledavaju istoimeni grad u kojem turizam počinje 1862.godine u trenutku izgradnje željeznice.

dvorcu Sevnica se u novije vrijeme održavaju brojne manifestacije,   u parku ispred dvorca moguće je izreći sudbonosno „da“, ali i proveseliti se u atriju dvorca. Za vrijeme lošijeg vremena vjenčanja se održavaju u kuli dvorca gdje se nalazi posebno dizajnirana sala za građanska vjenčanja, a svejčanoj atmosferi doprinose i zidovi oslikani kompozicijom Četiri godišnja doba.

Zadnja vlasnica dvorca, grofica Mathilde Arco-Zinneberg,   nije ni znala za prekrasne freske iz 17. stoljeća (dao ih je naslikati baron Janez Khisl), koje su se krile ispod silnih naslaga boja i tapeta njene lovske sobe. Otkrivene su tek u vrijeme renovacije dvorca 1973. godine.

U dvorcu Sevnica nalazi se podrum Modre Frankinje u kojem je moguće uživati u degustaciji vina, a kad krenete iz dvorca prema Sevnici uživajte u energetskim točkama drveća koje se nalaze u parku. U sklopu dvorca Sevnica nalazi se dvorski apartman u kojem je moguće prespavati ali i boraviti dok krenete u istraživanje Sevnice, jednog od bisera Slovenskog turizma.

Dvorac Podsreda

Skriven u prekrasnoj šumi, na kamenoj stijeni nalazi se dvorac Podsreda. Vrata imanja otvaraju se kao nekad, a dvorski park otkriva živahnost nekadašnjih stanovnika. Dvorac Podsreda jedinstveno je mjesto gdje se i danas spaja priroda i čovjek. Kao u svakom dvorcu ovog tipa, tako i u ovom, danas postoji stalni postav koji priča priču o povijesti ovog kraja ali i načinu života unutar utvrda.

Dvorski zakupci i stanovnici izgled Podsrede su često mijenjali, sve dok 1617. godine nije postao trajni posjed grofa Sigmunda Tattenbacha. U godini 1848. godine imanje je kupio knez Weriand Windischgrätz, zahvaljujući kojem je dvorac dobio današnji izgled. Nakon Drugog svjetskog rata dvorac postaje vlasništvo države, a od 1983. godine njime upravlja Kozjanski park, prekrasan Slovenski park prirode.

Kako razgledati dvorac Podsredu? U najstarijem dijelu dvorca dostupna je stalna izložba slika Franceta Slane s radovima iz različitih razdoblja umjetničkog stvaranja.

U spomen na sv. Emu uređena je njena spomen soba, jer je dvorac jedna od točaka na Eminom hodočasničkom putu koji povezuje mjesta koja se odnose na život i rad Eme Krške.

U nekadašnjim dvorskim humbarima i u potkrovlju predstavljeni su slovenski i strani umjetnici te fotografi, a ako je dovoljno tiho u potkrovlju ćete vidjeti i koloniju šišmiša. Budući da se dvorac nalazi u srcu parka prirode Kozjanski park u njegovom se podrumu nalazi izložba koja priča priču o prirodi, staništima, biosferi Kozjanskog koji je dio projekta Natura 2000.

Dvorsko dvorište se polako priprema na Glazbeno ljeto u dvorcu Podsreda, kojeg će popuniti glazbenici ali i zaljubljenici u prirodu. Poseban doživljaj za mlade i stare svakako je interaktivna igra „Potraga za blagom“ koja omogućuje razgled dvorca na malo drugačiji način.

Dok istražujete dvorac svakako zavirite i u bočnu stranu gdje se nalaze uređene sobe. Naime, u ovom se dvorcu može prespavati s pogledom na prošlost i sadašnjost a kako je dvorac na specifičnom mjestu sve smještajne jedinice su u skladu s prirodom. Spavaonice su namještene ručno rađenim namještajem, u sobama ne postoji tv, a doručak se poslužuje u košarici koju ovisno o vremenu i godišnjem dobu možete ponijeti na piknik u prirodi.

Dvorac Podsreda posebno je mjesto koje otkrivaju brojni zaljubljenici u povijest ali i prirodu želeći u njemu obilježiti nešto posebno i iz vlastitog života. Zato ne čudi kako je dvorac česta kulisa za vjenčanja i druge važne svečanosti.

 

Foto: Nikola Zoko, Aleš Krivec i Sunčana Barušić