Arhiva oznaka za: Dario Grabarić

U Boćarskom domu Zgrappa vraća rakiju na velika vrata!

Prvi međunarodni festival rakija i likera ZGrappa održati će se 13. i 14. listopada u zagrebačkom Boćarskom domu.  „ZGrappa ima za cilj okupiti rakijašku scenu u regiji jer je rakija naše nacionalno piće, uz nju se rađamo, slavimo i umiremo. Osim toga, vrijeme je da naučimo odgovorno i pametno uživati u piću, pobijediti predrasude koje često vladaju u filmovima i vicevima, da se rakija prestane doživljavati kao brlja, da se pije iz boce ili na eks te da se obavezno pije kao aperitiv. To je veliko područje koje nije još dovoljno istraženo i mi ćemo dati sve od sebe da uspijemo u tome“ kaže je organizator festivala ZGrappa Marin Levaj.

Marin Levaj, Dario Grabarić, Gordana Stipić, Stipan Iličić i Šisko Horvat Majcan

Edukativni karakter

ZGrappa će imati i edukativni karakter pa će predavanja održati Dario Grabarić, edukator i konzultant, voditelj projekta The Spirits Forensics i prvi  hrvatski nositelj WSET Level 3 Award in Spirits. Marin Mihaljević Žulj održati će predavanje/radionicu naslova „Najčešće mane u našim rakijama i kako ih prepoznati“, a Tanja Jurin psihologinja, docentica na Katedri za zdravstvenu i kliničku psihologiju Odsjeka za psihologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu zanimljivo predavanje „Koliko je premalo, a koliko previše“.  Ivan Urošević iz destilerije TOK, na radionici će naučiti posjetitelje „Kako zaista uživati u rakiji“.

Uparivanje rakija s jelima

U petak, 13. listopada, u 20 sati, nakon zatvaranja prvog dana festivala ZGrappa, možete otići na After party uz Planet groove Band i DJ Ozren Kanceljak ili u restoran Balon u kojem chef Stipan Ilinčić priprema vrlo zahtjevnu i neobičnu večeru. Upariti će jela s rakijama. „Kad je Marin Mihaljević došao s idejom o sparivanju rakija s našim jelima, našao sam se pred velikim izazovom jer ništa slično nismo još radili. Nisam niti čuo da je netko to radio, ali mi se u restoranu volimo uhvatiti u koštac sa svime pa smo pripremili degustacijski menu u pet sljedova. Dobio sam uzorke na probu pa je bilo veselo u kuhinji, ali pripremili smo se i pozivam znatiželjnike, gurmane i ljubitelje rakije da dođu u naš restoran i probaju jesmo li uspjeli – poručuje chef Stipan Iličić koji smatra da rakija može biti jednako vrijedna uz jelo kao što su na primjer vina.

File Divljeg brancina u krusti od orašastih plodova, krema od tikvice, fermentirani češnjak, hollandaise umak uz rakiju Korlat Loza Barrique 3

„U svijetu je danas sve veći trend sljubljivanje jela s jakim pićima, pogotovo s whiskeyem. Stotinjak europskih restorana ima takvo sparivanje u standardnoj ponudi. Ono što je interesantno da je svima poznato kako je vino fantastično za sljubljivanje, ali jaka pića imaju dobru prednost – radi se o koncentriranim aromama i alkoholu. Neki puta je jako teško ljudima sljubiti tako nešto, ali znanje se povećava i trend se prima među ljudima. Ovaj festival ima važan cilj i treba ga podržati – naglašava konzultant Dario Grabarić.

Teleći obrazi sous vide, celer i parmezan, espuma od bijelog graha, kelj pupčar uz rakiju Pruna Višnja Barrique

Kažu da stručnjacima treba vjerovati, stoga je na vama red da požurite po karte na Entrio.hr stranicu pa u petak, 13. listopada, ili subotu, 14. listopada u Boćarski dođete na ZGrappu na čašicu edukacije. Osim rakija i edukacije, čekaju vas bendovi Planet Groove i La PaPa, DJ-i Ozren Kanceljak i Bizzo Bodega, a svoj dolazak najavio je i Tonći Huljić u sklopu promocije Madre Badessa rakija i likera nastale u suradnji s Maraskom Zadar.

Živili!

 

Foto: Ines Novković