Arhiva oznaka za: Coronica

WOW: rođendansko slavlje u društvu pobjednika

U Business Clubu 5, u zagrebačkom Sky Office-u,  proslavljen je 11. rođendan udruge WOW i po deseti puta dodijeljene godišnje WOW vinske nagrade i WOW Grand Prix

„Jednoglasno smo odlučile da je sveukupni pobjednik Benvenuti Muškat San Salvatore koji je toliko sladak i gust da će s lakoćom podnijeti i društvo kolača, iako je puno bolje spariti ga s nekim aromatičnim tvrdim kozjim sirom ili sirom s plemenitom plijesni. Njegov miris po sušenim marelicama, medu, suhom cvijeću i džemu od naranče je neodoljiv, a ako ga sada nabavite, možete ga čuvati još najmanje petnaest do dvadeset godina“ rekla je predsjednica žirija Danijela Kramarić za ovo izuzetno vino koje je zaslužilo WOW Grand prix.

Potom su proglašeni i ostali pobjednici koji su osvojili WOW vinske nagrade: u kategoriji pjenušaca, nagradu je osvojio „Pavel Šember“ 2018. Među bijelim vinima pobijedio je St. „Hills Le chiffre“ 2020., a  najbolji rosé je „Bastijan Rose“ 2021. Među crvenim vinima uvjerljivo je pobijedio „Gran Teran Coronica“ 2015., a među desertnima, dakako, „Benvenuti San Salvatore“ 2013.

Nagrade koje simboliziraju skulpture dizajnirane od „Grupe“, u ime „Vinarije Bastijan“ preuzela je Petra Leko, za Leko, za „St.Hills“ je nagradu, u ime Ernesta Tolja, preuzeo Saša Franić, svoju je nagradu za „Gran teran“ preuzeo Moreno Coronica osobno, a nagradu za desertno vino i sveukupni WOW Grand Prix, primili su Nikola i Albert Benvenuti. Nagradu im je u ime prošlogodišnje pobjedničke „Vinarije Jakob“, predala Valentina Jakobović. Dodjelu nagrada vodila je osnivačica i dugogodišnja predsjednica udruge WOW, Sanja Muzaferija. Pila su se vina nagrađenih vinara uz delikatese PIK-a Vrbovec i izvanredne keksiće Miscotti, u prisutnosti autorice tih slatkih delikatesa, Mirte Atlije.

 

Izbor za WOW vina godine zamišljen je tako da jedan vinski „kustos“  (ugledna hrvatska sommelierka ili sommelier) selekcionira vina kušana u prošloj godini, na temelju čega sastavlja svoju autorsku listu vina u pet kategorija: pjenušci, bijela, ružičasta, crvena i „desertna“ (vina s ostatkom šećera). Potom slijedi centralni dio akcije „Što žene žele“, mogućnost da elektroničkom poštom članice glasuju o svojem izboru. Do sada su izbornici bili Karin Rupene-Perdec, Alena Stuparić, Siniša Lasan, Roka Bekavac, Emil Perdec, Filip Savić, Jelena Šimić-Valentić, Željko Bročilović Carlos i Mario Meštrović a ove je godine selektor bio jedan od naših najtrofejnijih sommeliera Ivan Jug iz restorana Noel, višestruko ovjenčanog Michelinom, Gault-Milleauom i drugim gastro nagradama.

Slijepo kušanje na kojem se donosi konačna odluka o pobjednicima u svakoj kategoriji i ukupnom pobjedniku, dobitniku WOW Grand Prixa, ove godine je organizirano u opatijskom hotelu „Ambasador“, a finalni  stručni žiri ove godine su činile tri ekspertice: predsjednica žirija Danijela Kramarić, legendarna sommelierka i vlasnica restorana „Plavi podrum“ ; vinarka Ana Peršurić Palčič iz vinarije „Misal“ i – vinska poduzetnica s dugogodišnjim iskustvom u svim većim i značajnijim vinarijama Hrvatske, uključujući „Iločke podrume“, a sada vinska konzultantica Karmela Tancabel koja razvija vlastiti brand „Wine Emotion by KT“. One su između 12 finalista naslijepo odabirale pobjednike u svakoj kategoriji.  Zaslugom WOW-a do sada su u francuski Bordeaux otputovali vinari Antonella (i sama članica Udruge) i Gianfranco Kozlović, u Champagnu je putovao brački vinar Senjković, u španjolski Penedes Moreno Coronica, u Burgundiju Luka Krajančić, u Toscanu predstavnik vinarije Meneghetti, u Mađarsku Marko Fakin, u Austriju Frano Milina Bire a prošlogodišnji pobjednik, vinarija Jakob, pridružila se Sanji Muzaferiji na putu u Milano gdje su prisustvovale Forumu žena i vina svijeta, pod dirigentskom palicom Donne del vino Italia i njihove predsjednice Donatelle Cineli Colombin

„Što žene žele“ akcija je koju već desetu godinu uspješno organizira udruga WOW. U hrvatskoj inačici one su „Žene i vino“, izuzetno aktivna grupa žena koju je u kolovozu   2011. osnovala novinarka Sanja Muzaferija. Udruga namijenjena ženama koje su se udružile na istoj temi – vinu, a djeluje u cijeloj Hrvatskoj s ograncima u Splitu i Rijeci.

WOW-ice su angažirane na području kulture stola, s posebnim naglaskom na promidžbu ponajprije hrvatskih vina – osobito vinarki – ali su poznate i po stalnim kušanjima, radionicama, izletima i vinskim edukacijama te mnogobrojnim drugim akcijama i aktivnostima.

Fotografije Rene Karaman, Mario Draušnik, arhiva WOW