Arhiva oznaka za: Celje

Iskoristite školske praznike na najbolji način – evo kakva vas zabava čeka u susjedstvu!

Izlet u Celje pun je pogodak, pa evo što svakako vidjeti i kako se zabaviti. Program ”U Celje po veselje” posebno će se svidjeti obiteljima s djecom.

Atraktivna gradska jezgra nad kojom se nadvio Celjski grad s najvećim srednjovjekovnim dvorcem u Sloveniji, prvi i jedini dječji muzej u Sloveniji, u kojem trenutačno gostuje postav o krapinskom neandertalcu, Celjska koča sa skijaškim i wellness centrom te adrenalinskim parkom, zeleno zaleđe grada s najvećom kućicom na drvetu u Sloveniji te apsolutna senzacija: novi Tehnopark Celje, sadržaji su koji u Celje privlače brojne turiste.

U veljači, kad traju zimski školski praznici, Grad Celje pobrinuo se razveseliti svoje goste dodatnim sadržajima, prvenstveno namijenjenima najmlađima. Iskoristite slobodno vrijeme od školskih obveza i s djecom provedite kvalitetno vrijeme – izlet u Celje, pun je pogodak, pa evo što svakako vidjeti i kako se zabaviti.

Od viteške škole do virtualne stvarnosti

Nezaobilazna postaja – Dvorac Celje. Otkrijte tajne dvorca s vitezom Parsifalom, koji će vas podučiti i o pravilima viteškog mačevanja te vam demonstrirati neumoljivost inkvizicije i sprava za mučenje. No program „U Celje po veselje“, koji traje do 29. veljače, dodatan je adut za posjet ovom srednjovjekovnom dvorcu. Bit će to jedno aktivno, kreativno, poučno i zabavno zimovanje u duhu grofova Celjskih, jer će mališani moći sudjelovati u tri programa. Tako će u prvoj Zimskoj viteškoj školi, koja se održava svaki dan do kraja mjeseca (osim petkom i ponedjeljkom) u 11, 13 i 15 sati, imati priliku naučiti kako rukovati srednjovjekovnim oružjem, ali i otkriti tajanstvene priče grofova Celjskih. Viteška škola namijenjena je djeci starijoj od šest godina.

 

Sve do 3. ožujka djeca (ali i odrasli, jer je namijenjeno i njima) imat će priliku istražiti Celjski dvorac i uz igru Winter Hidden Treasure Hunt. Kroz igru Zimski dan u Dvorcu te odgovore na razna pitanja posjetitelji će na interaktivan način upoznati sobe i priče dvorca. Treći dio blagdanskog programa, pak, poseban je doživljaj, jer će posjetitelji moći doživjeti povijest kroz virtualnu stvarnost, ali i primijeniti njezin tijek. Riječ je o jedinstvenom iskustvu uz pratnju asistenta, pa ćete tako moći ”ući u cipele” zbog ljubavi zatočenog Fridrika Celjskog II. i testirati svoju hrabrost. VR igrica na rasporedu je svakog utorka, srijede, četvrtka, subote i nedjelje do 29. veljače u 12 i 14 sati.

Doživljaji za nepca

Svako mjesto najbolje ćemo doživjeti kroz njihove okuse i mirise. A gdje su djeca tu su i slatki zalogaji. Stoga, kao savršen slatki break svakako preporučujemo kušati celjske rolade, hrskavo zapečene rolice, prelivene čokoladom i punjene šlagom, a koje ne možete baš nigdje probati nego u Celju.

Jedna od najraširenijih priča o celjskoj rolici je da je u njoj uživao i sam Alfred Nobel kada je u Celju posjetio svoju ljubavnicu Sofiju Hess. Ovaj desert nekada se smatrao znakom prestiža i Celjani su u njemu uživali samo u posebnim prilikama.

 

Danas ih možete kupiti i kao poklon paket u Tehnoparku Celje, kako biste ih sami pripremili kod kuće. Svakako iskoristite ovu pogodnost! Ako, pak, više volite slane zalogaje, dobro je znati da se u Celju, doista, vrhunski jede, čak i s Michelinovim potpisom.

Obavezna destinacija – Tehnopark

Obavezna destinacija u Celju svakako je Tehnopark Celje. Otkako je otvoren, ne prestaje oduševljavati. Nakon iznimnih rezultata prošle godine, kada su zabilježili rekordan broj posjetitelja, umjetna inteligencija i održivi razvoj bit će središnje teme Tehnoparka Celje i u 2024. godini.

Već su krenuli s predavanjima iz neuroznanosti, gdje djeca kroz razne aktivnosti i interaktivne igre mogu učiti o tome kako mozak funkcionira, obrađuje informacije i utječe na naše raspoloženje, učenje i ponašanje. Nešto stariju djecu, 15+, sigurno će razveseliti buduće radionice i predavanja u sklopu TPC kluba, gdje istražuju najnovija znanstvena otkrića, inovacije u umjetnosti i tehnologiji, obrazovanju i društvenim promjenama koje oblikuju naš suvremeni svijet.

Tu je čak 57 istraživačkih postaja, uključujući Birdly®, uređaj koji posjetiteljima omogućuje iskustvo letenja poput ptice (kontrolira let pokretima ruku, pa čak i osjećaj vjetar na licu!). Tu je i novi kutak umjetne inteligencije koji će vas sigurno inspirirati!

Više o samom Celju i doživljajima koje nudi saznajte ovdje.

Foto: Celjr, Tehnopark i Boris Vrabec

Celje – savšena destinacija za obiteljski izlet

Teo stanuje u Celju i nije običan robot. On je inteligentan, zabavan, znatiželjan i ima širok raspon talenata. Pravi je istraživač koji voli avanture i nova otkrića, a izvanrednim znanjem rješava zadatke i istražuje najnovija tehnološka čuda. Duhovit je, pa od matematičkih zadataka radi šale, a i veliki je obožavatelj Indiane Jonesa te vrsni performer.

Želite li se upoznati i družiti s Teom? Ništa jednostavnije: posjetite Place2go sajam, koji se od 18. do 20. siječnja održava u Areni Zagreb. Teo na sajmu očekuje nove prijatelje 19. siječnja u tri termina – 11, 15 i 17 sati, a dolazi iz središta znanosti i zabave – slovenskog Tehnoparka Celje.

A, nakon što se upoznate s ovim simpatičnim robotom, na zagrebačkom sajmu svakako doznajte otkuda dolazi i raspitajte se o slovenskom gradu Celje!

Ljepote Celja

Prvi i jedini dječji muzej u Sloveniji, Hermanova jazbina, zeleno zaleđe grada s najvećom kućicom na drvetu u Sloveniji i turističko-rekreacijskim centrom Celjska koča, samo su dio sadržaja zbog kojih je grad Celje jedna od najpoželjnijih obiteljskih destinacija u regiji.

Svakako otkrijte i tajne dvorca Celje s vitezom Parsifalom uz kojeg ćete doznati o životu u dvorcu, pravila viteškog mačevanja te neumoljivost inkvizicije i sprava za mučenje. Upoznajte i grofove Celjske, natječite se za titulu viteza i počastite se srednjovjekovnom gozbom punom okusa.

Čuda u Tehnoparku

Otkad je u centru otvoren Tehnopark Celje, otkuda dolazi simpatičan Teo, roditelji s djecom ovdje uživaju još više, jer na zabavan i interaktivan način imaju priliku probuditi interes za znanost te kvalitetno provesti zajedničko vrijeme.

Mjehuri od sapunice, planetarij, Newtonovo njihalo, brojne iluzije, Birdly® – uređaj koji omogućuje posjetiteljima da dožive iskustvo letenja poput ptice (kontroliraju let pomicanjem ruku, a mogu čak i osjetiti vjetar na licu!), Brain Computer Interface – inovativna tehnologija koja otkriva jaz između našeg mozga i računala (stroja), ali i nova postaja – kutak umjetne  inteligencije, samo su neki od gotovo 60 eksponata u ovom interaktivnom znanstveno-zabavnom parku.

„Celje je sa svojom atraktivnom gradskom jezgrom, Celjskim dvorcem i zelenim oazama savršeno za obiteljske doživljaje. Dječje radionice, koncerti u dvoranama i na otvorenom, kazališne i plesne predstave, likovne izložbe, gastronomski eventi… razlozi su što naš grad uz rijeku Savinju doživljava pravi turistički procvat“, poručila je je mag. Maja Voglar, direktorica Zavoda za kulturna događanja i turizam Celje.

 

Foto: Celje i Tehnopark