MI Olive oil: prvi puta na NYIOOC natjecanju i odmah osvojilo zlato

Nedavno je New York International Olive Oil Competition (NYIOOC), najutjecajnije svjetsko ocjenjivanje maslinovih ulja, podijelilo nove rezultate ocjenjivanja za 2023. godinu. Hrvatska su ekstra djevičanska maslinova ulja iz maslinika od Istre do Dalmacije, osvojila 38 zlatnih medalja, a tri su ulja dobila srebrnu. I opet se potvrdilo, da smo mala zemlja, ali u svijetu se čuje za nas, jer na natjecanje je pristiglo 1244 etiketa ulja iz 28 zemalja. Ponosno se šepure bočice na službenoj stranici NYIOOC-a, ponosni i sretni su maslinari, a jedan od sretnijih je sigurno Ivan Pfeiffer.

„Nisam mogao vjerovati kada je stigla obavijest. Naime, ja sam nov u tome, prošle sam godine u 12. mjesecu prvi puta poslao uzorak ulja koje proizvodimo, misleći – ne može mi naštetiti, što bude, biti će“,  kazao je maslinar Ivan Pfeiffer iz Bola s otoka Brača, koji na ovom otoku živi dvadeset godina.

Ivan Pfeiffer

„Slavonac sam, rodom iz Vinkovaca i prije dvadeset godina stigao sam na otok Brač kao sezonac. Stigao i dvostruko se zaljubio i – ostao. Dvostruko, jer osvojio me otok sa svim svojim divotama i zaljubio sam se u predivnu ženu, čiji je otac proizvodio maslinovo ulje. Naime, on je prvi na južnoj strani otoka počeo saditi masline. Loza je na njegovoj zemlji ostarjela, nije sadio novu, nego umjesto čokota sađene su masline. U ono doba su mu se svi smijali, a danas je naš maslinik najstariji na tom dijelu otoka, a ulje sa Brača postalo je 33. hrvatski proizvod koji je upisan u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zemljopisnog podrijetla. Nakon bračkog varenika, dobili smo i drugi certificirani proizvod“, pohvalio se Ivan Pfeiffer.

„U ono doba jedva sam znao kako izgleda maslina, a eto, sada nakon toliko godina, dobivam zlato na tako prestižnom ocjenjivanju“ ponosno kaže Pfeiffer tiho dodajući kako priča o nagrađivanom ulju ima i vrlo tužnu stranu. „Supruga i ja smo inicirali da ulje počnemo pakirati u bočice te da ga brendiramo, jer punac ga je do tada prodavao na litru, dvije, pet… Dosta smo truda i rada uložili u to želeći da se čuje i za naše ulje koje je također prešano sat – dva nakon berbe, i to rane, zelene berbe. Naime, prije nije bilo toliko uljara, pa su maslinari, da bi sačuvali maslinu, vreće stavljali u more. Tako se, i zbog kasne berbe, dobivalo ulje s manje gorčine, manje polifenola, manje aroma, ono nije bilo toliko kvalitetno, ali generacije su bile navikle na takvo ulje. Danas većina maslinara ima na raspolaganju mnogo uljara, u berbu se kreće puno ranije, pa su ulja jednako kvalitetna kao i Istarska. Ali, premalo smo brendirani, premalo se čuje za nas. I taman je bilo vrijeme prošlogodišnje berbe kad se supruga razboljela i završila u zagrebačkoj bolnici. Sjećam se, govorila je kako mi ostali moramo u berbu, kako ulje mora biti kvalitetno, da se mora ćuti za njega. Otišao sam u berbu i sutradan su mi javili iz bolnice da je supruga preminula“ kazao je tužno Ivan Pfeiffer koji je odlučio, s Nikolom Bodlovićem, ocem supruge na čije ime glasi OPG, iz te berbe napraviti zlatom ovjenčano ulje i uspio je.

„Naše je obiteljsko gospodarstvo maleno, a nalazi se na gotovo najljepšem otoku – Braču. U svom masliniku koji je smješten između planina i mora, na savršenom položaju u Bolu, u neposrednoj blizini Zlatnog Rata, njegujemo 260 stabala maslina. Iz naših maslina koje su ručno brane i prešane nekoliko sati nakon berbe, dobivamo extra djevičansko maslinovo ulje najviše kvalitete, ali limitiranih količina“, napisao je Ivan Pfiffer u izjavi koja stoji na službenoj stranici NYIOOC-a uz sliku boce sa zlatnom medaljom.

„Količine su limitirane, jer maslinik jednostavno ne možemo širiti. Nemamo gdje. Tako da će proizvedenu količinu ovog ulja pod nazivom MI Olive određivati jedino priroda – kada će nam biti blagonaklona i ulja će biti više, one godine kad odluči biti surovija, količine će biti manje… ali možda i još kvalitetnije“ kazao je Ivan Pfeiffer.

Tekst: Sunčana Barušić

Foto: privatna arhiva